30 Haziran sonrası için Mısır senaryoları

29 Haziran 2013

Mısırlı muhalifler Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmek için kitlesel gösterilere hazırlanırken Batı basını, Mısır’ın geleceğine ilişkin muhtemel senaryoları tartışmaya başladı.

 

YDH- İngiliz Independent gazetesi, muhaliflerin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı gösterilerini başlatacağı 30 Haziran sonrasında Mısır’la ilgili dört senaryonun söz konusu olduğunu belirtti.

Birinci senaryoyu yapılan kitlesel gösteriler karşısında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin gönüllü bir şekilde görevinden ayrılması olarak ortaya koyan gazete, Müslüman Kardeşler örgütünün ve Mısır’daki diğer İslamcı grupların kendi iktidar geleceklerini Mursi’ye bağlı gördükleri için bu senaryonun gerçekleşmesinin zayıf bir ihtimal olduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin hükümette ve anayasada değişiklikler yapmayı kabul ederek muhaliflere birtakım tavizler vermesini ikinci senaryo olarak ortaya koyan gazete bu senaryonun da zayıf bir ihtimal olduğunu öne sürdü.

Independent gazetesi, “muhaliflerin kabusu” olarak nitelediği üçüncü senaryoda gösterilerin zaman içerisinde aşamalı olarak yok olacağını belirterek bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Müslüman Kardeşler iktidarının daha da pekişeceğini ifade etti.

Gazetenin gerçekleşmesini güçlü bir ihtimal olarak gördüğü dördüncü senaryoda ordunun “yumuşak darbesinin” söz konusu olduğu belirtiliyor.

Birçok kaygıyı da beraberinde getiren bu senaryoya göre ordunun yumuşak bir darbe yaparak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye çekilme talimatı verebileceği ve yeni seçimlerin gündeme geleceği belirtilerek, kendilerini ihanete uğramış gören İslamcıların silaha sarılabileceği ifade ediliyor.

Mısırlıların darbe söylentileriyle kendilerini daha büyük şiddet olaylarına hazırladıklarına dikkat çeken gazete, dördüncü senaryo gerçekleşse bile laik ve liberal muhaliflerin Mursi’den daha iyi bir yönetim sergileyip sergileyemeyeceğinin tartışmalı olduğunu yazdı.