Mısırlı muhaliflerden sivil itaatsizlik tehdidi

01 Temmuz 2013

Mısır’daki muhalif gruplar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye istifa etmesi için bir gün süre vererek sürenin dolmasının ardından sivil itaatsizlik başlatacaklarını açıkladı.

YDH-Fransız haber ajansının bildirdiğine göre “Temerrud” (İsyan) Hareketi bir bildiri yayımlayarak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye istifa etmesi için salı günü saat 17’ye kadar süre verdiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’den verilen süre sonunda istifa ederek erken seçimler için hazırlıkları başlatmasını isteyen Temerrud Hareketi, taleplerinin salı günü saat 17’ye kadar yerine getirilmemesi halinde sivil itaatsizliğin başlayacağını ifade etti.

Mısır tarihinin demokratik yollarla iktidara gelen ilk Cumhurbaşkanı olarak nitelenen Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinin yıldönümünde düzenlenen gösterilerde Müslüman Kardeşler’e ait binalara saldırılar düzenlenirken muhalefet partilerinin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi, saldırı ve şiddet olaylarını kınayarak gösterilerin barışçı düzeyde tutulması çağrısında bulundu.

Başta Kahire’deki merkez binası olmak üzere birçok kentteki büroları muhaliflerin saldırısına hedef olan Müslüman Kardeşler örgütü, güvenlik güçlerini binaların korunmasında yetersiz kalmakla suçlayarak savunma güçleri oluşturmayı gündemine aldığını açıkladı.

Muhammed Mursi kabinesindeki dört bakanın muhalif göstericilere destek vererek görevlerinden istifa ettiği belirtilirken, Katar’da yayımlanan Şark gazetesi, muhalif liderlerden Hamdin Sabahi’nin muhaliflerin talepleri gerçekleşinceye kadar gösterileri sürdüreceğini söylediğini ve orduya müdahale çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Mısır ordusu, olayların kontrol edilemeyecek noktalara ulaşması halinde müdahale edebileceğini açıklamıştı.