Maliki: Irak’ta Irak Bayrağı dalgalanmalıdır

09 Mart 2006

SAAF-Irak Başbakanı Dr. Nuri Maliki, bugün yaptığı açıklamada Irak’ın hâlihazırdaki bayrağının

SAAF-Irak Başbakanı Dr. Nuri Maliki, bugün yaptığı açıklamada Irak’ın hâlihazırdaki bayrağının Irak’ın her karış toprağında dalgalanması gereken bayrak olduğunu söyledi.

 

Maliki’nin bu açıklaması “Kürdistan Yerel Hükümeti” Lideri Mesud Barzani’nin Kürdistan’daki resmi kurumlarda Irak bayrağının indirilip yerine Kürt bayrağının konulmasını istemesinin ardından geldi.

 

Yine Irak Milli Diyalog Cephesi liderlerden Dr. Salih Mutlak, Irak parlamentosunda Barzani’nin kararını eleştirdi ve düzenlediği basın açıklamasında şu açıklamada bulundu:

 

“Irak bayrağının dalgalanmasını istemeyen parlamentodan temsilcilerini ve bakanlarını çekmelidir. Böylesi zor şartlar altında Sayın Mesud Barzani’nin bu tür bir açıklamadan bulunmasını garipsiyorum.”

 

Barzani, hâlihazırdaki Irak bayrağı altında yıllarca Baas rejiminin katliamlarda bulunduğunu savunarak Kuzey Irak’taki Irak bayraklarının resmi müesseselerden kaldırılmasını istemişti.

 

Saddam’ın el yazısıyla “Allah-u Ekber” ifadelerinin yazılı olduğu Irak bayrağı, Saddam rejiminin devrilmesi sonrası değiştirilmiş; aynı ifade (Allah-u Ekber) başka bir hat ile yazılmıştı.

 

Saddam’ın söz konusu ifadeyi (Allah-u Ekber), Kuveyt savaşı sonrası 13 Ocak 1991 tarihinde (ABD güçlerinin Bağdat'ı bombalamaya başlamasından üç gün önce) Irak bayrağına yerleştirdiği, bununla İslami muhalefeti bastırmayı ve yurt dışındaki İslami oluşumlardan destek almayı hedeflediği biliniyor.