Mısır ordusunun yol haritasına ilişkin senaryolar

03 Temmuz 2013

Mısır ordusunun muhaliflerle hükümet arasında uzlaşma sağlanamazsa açıklayacağını duyurduğu siyasi çözüm yol haritasına ilişkin senaryolar basına sızmaya başladı.

YDH-Mısır’da yayımlanan el-Ahram gazetesi, Mısır ordusunun tanıdığı 48 saatlik sürenin dolmasından sonra Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 24 saat içerisinde ya istifa edeceğini veya görevden alınacağını öne sürdü.

Gazete, haberinde Mısır ordusunun 48 saatlik süre dolduktan sonra anayasayı lağvedeceğini, Anayasa Mahkemesi üyelerinin de yer alacağı bir Cumhurbaşkanlığı Konseyi oluşturacağını, dışarıdan iki kişinin de yer alacağı bu konseyle ülkeyi 9 ay yöneteceğini iddia etti.

Mısırlı komutanlardan birinin başkanlığında siyasi partiler üstü bir geçici hükümet kurulacağının belirtildiği haberde bu hükümetin ülkeyi parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine taşıyacağı öne sürüldü.

Geçiş süreci içerisinde ülkedeki iç güvenliği sağlama görevini ordunun üstleneceğini öne süren el-Ahram gazetesi, ordunun bu yol haritası konusunda uluslar arası destek de aldığını yazdı.

Ahram gazetesi, son 24 saat içerisinde iç güvenlikle ilgili olarak ordunun devreye girdiğini belirterek Müslüman Kardeşler’e bağlı Özgürlük ve Adalet Partisi binalarının güvenlik güçlerinin baskınına uğradığını ve partinin çok sayıdaki liderine ülkeden ayrılma yasağı konduğunu yazdı.