Mısır’da darbe

03 Temmuz 2013

Mısır ordusu, siyasi liderlere uzlaşmaları için tanıdığı 48 saatlik sürenin dolmasının ardından, tankların da yer aldığı askeri araçlarla kent meydanlarına girdi.

YDH-Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin dün seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak iktidarının meşru olduğunu savunan açıklamasından sonra gözler Mısır ordusunun atacağı adıma çevrilmişti.

Mısır ordusunun önceki gün verdiği muhtırada taraflara tanıdığı 48 saatlik sürenin dolmasının ardından yerel saatle 17.30 sıralarında orduya ait tankların caddelere çıktığı yönünde haberler gelmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Ulusal Güvenlik Danışmanının “şu anda yaşananlar bir askeri darbedir; ama bu darbe kansız olmayacaktır” dediği nakledilirken, muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin Sözcüsü Hasan Abdulgani, Mısır ordusunun, halkın taleplerini yerine getirdiğini söyledi.

Öte yandan el-Meyadin televizyonu ülkenin resmi dini otoritesi Ezher Şeyhi’nin görüştüğü Savunma Bakanı General Abdulfettah Sisi'ye "Mısır, her şahıs ve gruptan daha büyüktür" dediğini nakletti.

Müslüman Kardeşler örgütünün siyasi kanadı olan Özgürlük ve Adalet Partisi’nin Başkan Yardımcısı İsam Aryan, darbe ile diktatörlük dönemine geri dönülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

İsam Aryan, Mursi’yi destekleyen Meşruiyeti Destekleme Koalisyonunun gerekirse canını vererek ülkenin yeniden yolsuzluk ve diktatörlük dönemine dönmesine izin vermeyeceğini söyledi.