Ulusal Koalisyonun yeni başkanından tüm “Dostlar” memnun

07 Temmuz 2013

Suriye Ulusal Koalisyonu adlı muhalif örgütün başkanlığına Suudi Arabistan’a yakınlığı ile bilinen Ahmed Asi el-Carba’nın seçilmesi, Batı’da ve bölgede olumlu karşılandı.

YDH-Katar’da yayımlanan Şark gazetesinin haberine göre İstanbul’da yapılan bir toplantıyla Suriye Ulusal Koalisyonu adlı muhalif örgütün başkanlığına Suudi Arabistan’a ve Batı’ya yakınlığıyla bilinen Ahmed Asi el-Carba’nın seçilmesi, Washington, Londra ve Doha’da memnuniyet yarattı.

Geçtiğimiz yılın 11 Kasım’ında Amerika’nın müdahalesiyle Doha’da kurulan Ulusal Koalisyon, Muaz el-Hatib’in istifa etmesi sebebiyle başkansız bulunuyordu.

Ulusal Koalisyon, dün İstanbul’da yaptığı toplantıda Ahmed Asi el-Carba’yı, Muaz el-Hatib’in yerine başkanlığa seçmişti.

Katar Dışişleri Bakanlığı el-Carba’nın seçilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ulusal Koalisyon başkanını demokratik yollara seçtiği sürece Doha da bunu destekleyecek ve yeni başkanla işbirliğini sürdürecektir” ifadesine yer verdi.

Katar Dışişleri Bakanlığı ayrıca Suriye yönetimine karşı mücadelede birliğin önemini vurgulayarak Koalisyon üyelerinden yeni başkan Carba’nın etrafında birleşmelerini tavsiye etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da konuyla ilgili yaptığı açıklamada seçimi olumlu karşıladıklarını belirterek Londra’nın Carba ve ekibiyle işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Daha önce 2. Cenevre Konferansına katılmayacaklarını açıklayan Koalisyon liderlerinin dün İstanbul’da yaptıkları toplantıda Cenevre Konferansına gönderilecek temsilci heyetini de seçecekleri bildirilmişti.