Mısır eliçisi: Darbe yok, ABD yardımları kesilmez

07 Temmuz 2013

Mısır’ın Amerika Büyükelçisi Muhammed Tevfik, Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığı görevine son verilmesinin bir askeri darbe olmadığını söyledi.

YDH-ABC televizyonuna demeç veren Mısır’ın Amerika Büyükelçisi Muhammed Tevfik, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alınmasının bir askeri darbe olmadığını belirterek ordunun sokaklardaki şiddeti önlemek zorunda olduğunu söyledi.

Demokratik seçimlerle iktidar olan bir yönetimin seçim dışı bir yöntemle düşürülmesi sebebiyle Amerika’nın Mısır’a yapacağı yardımları askıya alabileceği yönünde beklentiler oluşurken, Büyükelçi Muhammed Tevfik, Amerika’nın Mısır’a yaptığı yıllık bir milyar dolarlık yardımı kesmesine ihtimal vermediğini söyledi.

Amerika, İsrail’le Mısır arasında imzalanan Camp David anlaşmasının korunması için Mısır’a yılda 1 milyar dolarlık yardım yapıyor. Ancak Amerika’daki yasalar, darbe yapılan bir ülkeye yapılan yardımların kesilmesini öngörüyor.

Muhammed Tevfik, Mısır’da askeri darbe şartlarının bulunmadığını belirterek “şu an bir geçici cumhurbaşkanımız var, Müslüman Kardeşlerin tüm liderleri; artık daha fazla şiddet olmaması gerektiğini anlamalılar” dedi.