Kürt Cephesi’nden el-Kaide’ye ihanet suçlaması

22 Temmuz 2013

Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Cebhetu’l Ekrad (Kürt Cephesi), Irak-Şam İslam Devleti adlı el-Kaide bağlantılı örgütü yapılan anlaşmaya ihanet etmekle suçladı.

YDH- PYD’ye bağlı PYDrojava adlı internet sitesinin haberine göre Cebhetu’l Ekrad tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak ve Şam İslam Devleti'nin el-Kaide komutanlarından Ebu Musab'ın serbest bırakılması karşılığında tutuklu sivil Kürtlerin serbest bırakılması sözünün verildiğini; fakat Ebu Musab'ın serbest bırakılmasından sonra anlaşmaya bağlı kalınmadığını bildirildi.

Cebhetu’l Ekrad, Ebu Musab'ın serbest bırakılmasından sonra Irak ve Şam İslam Devleti'nin sivil Kürtleri serbest bırakmak bir yana daha fazla Suriyeli Kürt sivili tutukladığı, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu tutukluların sayısının 60'ı aştığını bildirdi.

Cebhetu’l Ekrad, Irak ve Şam İslam Devleti'yle Yabisa'da yaşanan çatışmada İslam Devleti'nin 30 militanının öldürüldüğünü, kendilerinin de 5 kayıp verdiğini açıkladı.

Cebhetu’l Ekrad, ÖSO'ya bağlı birçok tugayın, Irak ve Şam İslam Devleti'yle birlikte Kürt köylerine yönelik sürdürülen savaşa katıldığını söyledi.

Irak ve Şam İslam Devleti mensuplarını, Tel Abyad'daki Kürtlerin evlerine el koymak, evdeki eşyaları gasp etmek ve Kürtleri Tel Abyad'dan çıkarmakla suçlayan Cebhetu’l Ekrad, 5 evin militanlar tarafından ateşe verildiğini ileri sürdü.

Tel Abyad'da Kürtlere karşı savaşan Irak ve Şam İslam Devleti mensuplarının çoğunluğunun, Mısır, Fas, Tunus, Libya ve Irak vatandaşı olduğunu açıklayan Cebhetu’l Ekrad, Yabisa ve Sekriye'de çatışmaların hala sürdüğünü açıkladı.

Cebhetul Ekrad ayrıca, Irak-Şam İslam Devleti militanlarının çoğunun Mısır, Tunus, Libya, Irak ve Fas uyruklu olduğunu ve 2 ölü ve 20 yaralısını, Türkiye'ye götürdüğünü iddia etti.

Cephetu'l Ekrad, geçtiğimiz mart ayında Özgür Suriye Ordusu'na katılmıştı.