YDH-Londra’da yayımlanan Kudsu’l Arabi gazetesinin haberine göre, Kerry Abbas anlaşmasının ayrıntıları şöyle.
Barış görüşmeleri, kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde 6 ila 9 ay sürecek ve görüşmeler açık bir çerçevede yürütülecek ve herhangi bir ön şart ileri sürülmeyecek.
Ürdün; mülteciler, Kudüs ve sınırlar konularıyla ilgili toplantılarda hazır bulunacak. İsrail’in ördüğü önleyici duvar, Yahudi devleti ile geçici Filistin devleti arasındaki güvenlik sınırı olacak, önleyici duvar projesi kapsamında iki tarafın ve Arap Barış Planı İzleme Komitesinin onayı ile Batı Şeria’nın yüzde 8 ila 10’u büyüklüğündeki toprakların takası gündeme gelecek.
İsrail’in inşa etme kararı aldığı yerleşkelerin inşaatı durdurulacak. Ancak bu, Kudüs ve Ürdün vadisindeki nüfus yoğunluğu fazla olan büyük yerleşim merkezlerini kapsamayacak.
Müzakerelerin tamamlanmasından sonra bazı Filistinli ailelere Batı Şeria’ya, Rafah’a veya Gazze’ye dönüşleri konusunda izin verilecek. Bazılarına ise tazminat veya göç etme hakkı tanınacak özellikle Filistinlilerin yaşadığı Körfez’deki Arap ülkeleri, bunun kolaylaştırılması için yardımcı olacak. Bu çerçevede Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt’ten “geri dönüş fonu”na mali destek vermeleri istenmektedir.
Doğu Kudüs, 10 yıl süreyle uluslar arası-Filistin-İsrail ve Ürdün ortak yönetiminde olacak ve doğu Kudüs’te yaşayan İsraillilere kimliklerini seçme izni verilecek.
Filistin ve İsrail tarafları özellikle Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki toprak takası için müzakere komiteleri oluşturulmasında anlaştılar.
İsrail, 20 yıl ya da daha fazla süre cezaevinde bulunan Filistinlileri serbest bırakacak; ardından da Mahmud Abbas, Batı Şeria’da Yasama Meclisi ve Özerk Yönetim Başkanlığı seçimleri için çağrı yapacak.