Mısır içişleri bakanından müdahale tehdidi

27 Temmuz 2013

Mısır İçişleri Bakanı General Muhammed İbrahim, çok yakında yargı kararıyla Rabiatu’l Adeviye meydanında yapılan gösterilere müdahale edileceğini açıkladı.

YDH-El Mısriye televizyonunun haberine göre İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, dün sabaha karşı yaşanan ve çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak Müslüman Kardeşler liderlerini sorumlu tuttu.

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, Müslüman Kardeşler liderlerinden Safvet Hicazi’nin Rabiatu’l Adeviye’deki göstericileri 6 Ekim Köprüsüne doğru gitmeleri için kışkırttığını belirterek köprüyü işgal etmeye çalışan grubun lastikler yakarak trafiği engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Bayındırlık bakanının 6 Ekim Köprüsünün mimarisi gereği aşırı yük kaldıramayacağı konusunda kendini bilgilendirdiğini belirten Muhammed İbrahim, güvenlik güçlerinin göstericileri engellemek için göz yaşartıcı gaz kullandığını; ancak göstericilerin saçma mermiler atan silahlarla güvenlik güçlerine ateş açmaya başladığını söyledi.

Göstericilerin köprüden geçmekte olan vatandaşlara da saldırdıklarını ve çatışmaların sabaha kadar sürdüğünü belirten İçişleri Bakanı İbrahim ölenlerin olduğunu sabah fark ettiklerini, çatışmalarda çok sayıda polisin de saçma mermileriyle yaralandığını söyledi.

29 gündür Rabiatu’l Adeviye’de gösteri yapıldığı halde polisin bunlara karışmadığını belirten İbrahim, “sanırım birileri göstericileri bu alandan çıkararak kriz yaratmaya ve bunu siyasi çıkarları için kullanmaya çalışıyor. Tüm kardeşlerimden akıllıca davranmalarını istiyorum. Hepimiz Mısır vatandaşıyız, her gün kurban alan bu keşmekeşi bitirmeliyiz umarım herkes siyasi sürece döner ve ekonomiden güvenliğe her şeyi etkileyen bu kriz sona erer” dedi.

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, bugünkü olaylarda 120 kişinin öldüğü ve 500 kişinin yaralandığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirterek bazılarının Mısırlıların kanı üzerinden ticaret yaptığını söyledi.

Muhammed İbrahim yapılan gösteriler sebebiyle çevrede yaşayanların zarar gördüğünü ve halktan aldığı şikayetleri değerlendiren yargının kararıyla çok yakında gösteri yapılan meydanlara müdahalede bulunacaklarını söyledi.