2. Cenevre Konferansı için görüşmeler başlıyor

20 Ağustos 2013

Amerika ve Rusya’nın önümüzdeki hafta İkinci Cenevre Konferansı için görüşmelere başlayacağı açıklandı.

YDH-Rus kaynaklar, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin de katılımıyla Rus ve Amerikalı yetkililerin önümüzdeki hafta bir araya gelerek, Cenevre 2 Konferansı üzerine görüş alışverişinde bulunacağını duyurdu.

Rus haber ajansı InterFAX’a konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, toplantının Lahey’de gelecek haftanın ortasında düzenleneceğini açıklarken, toplantıya kimlerin katılacağını belirtmedi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, önümüzdeki hafta yapılacak görüşmede İkinci Cenevre Konferansına kimlerin katılacağının görüşüleceğini söyledi.

Gatilov, bir hafta önce yaptığı açıklamasında, Cenevre 2 Konferansı’nın Ekim öncesinde düzenlenmeyeceğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Amerikalı mevkidaşı John Kerry arasında bir hafta önce gerçekleşen görüşmede de Cenevre 2 Konferansı, ana gündem maddesi olmuştu.

Görüşme sonrasında yaptığı açıklamasında Lavrov, “Washington ve Moskova, Cenevre 2’nin en kısa zamanda düzenlenmesinde ittifak halindedir” demişti.

Öte yandan İbrahimi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İran’ın Suriye krizinin çözümünde oynayacağı rolün önemine vurgu yaparak, İran’ın da Cenevre 2 Konferansı’na katılması arzusunu yineledi.

Amerika ve Rusya, Cenevre 2’nin Haziran 2013’de düzenlenmesini kararlaştırmış fakat yaşanan görüş ayrılıklarından ötürü sürekli ertelenmişti.