Kane: BM heyeti Suriye’ye tekrar gidecek

31 Ağustos 2013

BM’nin silahsızlandırmadan sorumlu yetkilisi Angela Kane, BM heyetinin Şam yönetimi ile anlaşmalı olarak yeniden Suriye’ye gideceğini açıkladı.

YDH-Suriye televizyonunun haberine göre BM’nin silahsızlandırmadan sorumlu yetkilisi Angela Kane, Suriye dışişleri bakanlığıyla birlikte belirlenecek bir takvim içerisinde BM kimyasal silah denetçilerinin yeniden Suriye’ye gideceğini söyledi.

Suriye yönetiminin muhaliflerin 19 Mart’ta Halep’in Han el-Asel beldesinde kimyasal silah kullandığını belirterek BM’den araştırma talep etmesi sebebiyle 19 Ağustos’ta Suriye’ye gelen BM heyeti, bu sabah Suriye’den ayrılarak Lahey’e gitti.

BM kimyasal silah denetçilerinin aralarında Han el-Asel’in de bulunduğu üç ayrı yerde herhangi bir araştırma yapmadan yalnızca 21 Ağustos’ta Doğu Guta’da kullanıldığı belirtilen kimyasal silahlarla ilgili araştırma yaparak Suriye’den ayrılması, Rusya tarafından eleştirilmişti.

BM denetçi heyetinin Doğu Guta’dan aldıkları örnekleri Lahey’e götürdükleri bildirilirken BM yetkilisi Angela Kane, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da sergilediği işbirliğinden dolayı Suriye yönetimine teşekkür ettiğini hatırlattı.