Muallim: ABD’den mesaj almadık

09 Eylul 2013

Suriye Dışişleri Bakanı Veid, Muallim, Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la düzenlediği ortak basın toplantısında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

YDH-El Meyadin televizyonunun haberine göre düzenlenen ortak basın toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye sorununun siyasi yollarla çözümü konusunda hala umutlu olduğunu belirtti.

ABD yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde onlara savaşa değil 2. Cenevre konferansına odaklanmalarını tavsiye ettiklerini belirten Lavrov, Suriye sorununun ve akan kanın durmasının tek yolunun siyasi çözüm olduğunu söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Amerika’nın kimyasal silahla ilgili iddialarının bir bahaneden ibaret olduğunu belirterek Amerika’yı el-Kaide’ye destek vermekle suçladı.

Muallim, “Washington’un özellikle de bölge barut fıçısına dönmüşken Nusra Cephesi’nin yararına olan bu saldırıyla çıkarının ne olduğunu sormak hakkımız. Obama, bu saldırıyı nasıl izah ediyor? Halbuki bu saldırı 11 Eylül saldırısını düzenleyenlerin lehinedir” dedi.

Savaşa karşı tutumundan dolayı Amerikan halkına teşekkür eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Halkın çoğunluğunun sesini dinlemeyen Obama nasıl demokrasi iddiasında bulunuyor?” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bir gazetecinin Amerikalı yetkililerin Suriye konusuyla ilgili mesajından söz ederek sorduğu soruya da kendilerinin ABD’den herhangi bir mesaj almadıklarını belirterek cevap verdi ve “eğer böyle bir mesaj varsa ben Rus meslektaşından bunun bir nüshasını bize de vermesini istiyorum; çünkü biz Amerika’dan herhangi bir mesaj almadık” dedi.

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry bugün, Suriye yönetiminin elindeki kimyasal silahları gönüllü olarak teslim ederek yapılması planlanan saldırıyı önleyebileceğini söylemişti.