YDH- İsna haber ajansının bildirdiğine göre İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile ortak bir basın toplantısı yapan Cemil Çiçek, Laricani’nin daveti ile parlamenterlerden oluşan bir heyetle gittiği Tahran’da son derece olumlu temaslarda bulunduğunu açıkladı.
Türkiye’nin komşu ve kardeş bir ülke olarak İran’la siyasi ve ekonomik düzeylerde çok boyutlu olarak ilişkilerini geliştirmek istediğini belirten Meclis Başkanı Cemil Çiçek, İranlı meslektaşı ile ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
İran ve Türkiye’nin bölgedeki acı tatlı tüm gelişmelerde birlikte yer aldığını ve anladığını belirten Çiçek, Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili olarak “Dış politikamız, bölge ülkelerinde yaşanan tüm sorunların barışçı yollarla ve diyalogla çözümüne dayalıdır. Türkiye, bölgede yaşanan son gelişmelerin insani olmadığına ve dinle de bağdaşmadığına inanmaktadır” dedi.
Bölgede olabilecek en vahşi olayların yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Çiçek, “Maalesef, tüm taraflar ‘Allahu ekber’ diyerek karşı tarafı öldürmekte, cinayetler işlemektedir. Onlar karşı tarafın ciğerini çıkarıp yiyor ve kimyasal silah saldırılarında bulunuyor. Halbuki Allah hiçbir canice şiddet eylemini onaylamamaktadır. Bu tür eylemlerin insanlıkla ve dinle uzaktan yakından ilgisi yoktur ve dinle bağdaşmamaktadır” diye konuştu.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Bu şartlarda sadece seyirci kalırsak hepimiz bir şekilde bu suçlara ortak oluruz. Ve maalesef bu grupların ve cinayetlerinin gelişerek devam etmesine tanık oluruz. Umarız bu tür eylemler ve dökülen Müslüman kanı bir an önce durur. Herkesin gücü yettiğince bu meseleyi çözmeye çalışmazı görevidir” dedi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile yaptığı görüşmenin ve diğer İranlı yetkililerle yapacağı görüşmelerin görüş alışverişinde bulunmak için iyi bir fırsat oluşturduğunu söyledi.
Meclisler düzeyindeki diplomasinin bölgesel sorunların çözümündeki rolüne ilişkin bir soruyu cevaplayan Çiçek, “Sorunların karmaşık olduğunu kabul ediyoruz. Dolayısıyla ilk adım olarak sorunların daha da karmaşık hale gelmemesi için çalışmalıyız. Şimdiye kadar yaşananlardan ibret almalıyız ve gerekli her adımı zamanında atmalıyız.
Biz Türkiye olarak sorumluluklarımızı biliyoruz. Bölge ülkelerini de geçmişte yaşananların bundan sonra yaşanmaması için çaba göstermeleri yönünde uyarıyoruz. Biz de olabildiği ölçüde şiddetin durması için çalışıyoruz.
Belli bir kesimin mezhebi farklılıkları siyasi çıkar için kullanmaması için çaba göstermeli, siyasi çözüm ve uzlaşmayı öngörmeliyiz.
Çözüm yolları kolektif ve barışçı olmalıdır. Bu doğrultuda İran ve Türkiye’nin işbirliği başarılı bir örnek oluşturacaktır. Her iki ülkenin meclisleri, güçlerinin yettiğince sorunların çözümü için çalışmaya hazırdır” dedi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, el-Meyadin televizyonunun “Siz diyalogdan ve siyasi çözümden söz ettiniz. Halbuki Türkiye Suriye’deki bazı muhalif grupları destekliyor. Bu destek ise Suriye sorununun çözümü yönündeki uluslar arası taleplerle bağdaşmıyor” şeklindeki sorusuna da şöyle cevap verdi.
“Sizin peşin hükümlü olduğunuzu düşünüyorum. Türkiye’nin belli bir muhalifleri, belli kesimleri ve terörist grupları desteklediğini söylediniz, bu kesinlikle doğru değildir. Siz bu soruyu sorarak Türkiye’nin terörist grupları desteklediğini teyit etmemi amaçlıyorsunuz, böyle bir şey kesinlikle yok. Öncellikle bu medya yaklaşımının düzeltilmesi gerekir. Biz, sorunun çözümü için çalışıyoruz.”