AFP’den Halep izlenimleri

04 Ekim 2013

Fransız haber ajansı, Halep’teki silahlı gruplara mensup kişilerin kentteki duruma ve savaşa dair görüşlerine yer verdi.

YDH-Silahlı gruplara mensup militanların savaşın 1 yıllık seyrine ilişkin verdiği bilgiler, operasyonlarda Şam kırsalına ağırlık veren Suriye ordusunun Halep’te cepheyi sadece kontrol altında tutmaya yönelik bir strateji izlemekte olduğunu düşündürüyor.

Halep’in Selahaddin ve Seyfu’d- devle bölgelerinde Suriye ordusuyla savaşan Ebu Ahmed adlı bir silahlı grup üyesi AFP’ye şunları söyledi:

“Biz bir binayı ele geçiriyoruz, iki üç gün sonra burası bizim kontrolümüzden çıkıyor. İki hafta sonra orayı yeniden ele geçiriyoruz. Herhangi bir ilerleme sağlayamıyoruz, savaşta başarısızız.”

Liderliğini yaptığı silahlı grubun bulunduğu güzergahla ilgili bilgi veren Ebu Ahmed, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Örneğin biz bir yıl önce şu güzergahı bir saat içinde kontrolümüz altına aldık; ama o zamandan bu yana bir metre bile ilerleyemedik.”

AFP’nin bildirdiğine göre ağır bir yara da almış olan bir muhalif, içinde bulunduğu silahlı grubun moral bozukluğu içinde olduğunu belirterek “bu savaş bizim gücümüzü tüketti, yeterli ve sağlıklı gıda alamıyoruz. Su bulabildiğimiz zaman ve haftada sadece iki defa temizlik için kullanabiliyoruz. Silahlı gruplar, günlük yaşantılarını kolaylaştıracak malzemeler bir yana savaşı sürdürmeye yetecek teçhizat ve mühimmattan bile yoksun bulunuyor” dedi.

AFP muhabirine konuşan bir diğer militan ise “Biz 5 ya da 10 yıl daha terk edilmiş binalarda durup Suriye ordusuna karşı savaşamayız” dedi.