“Hizbullah’ın silahı orduyu ve UNIFIL’i ilgilendirmez”

09 Ağustos 2006

SAAF-Lübnan ordusu komutanlarından General Charles Şeyhani, Hizbullah’ın silahsızlandırılması

SAAF-Lübnan ordusu komutanlarından General Charles Şeyhani, Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesinin Lübnan ordusunu veya UNIFIL’i ilgilendiren bir mesele olmadığını belirtti.

 

İspanya’da yayınlanan el-Pais gazetesine bir demeç veren Lübnan’ın doğusundaki 10. Tümen’in Komutanı General Charles Şeyhani, Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesinin Lübnan ordusunu ve çok uluslu gücü ilgilendiren bir mesele olmadığını ve bunun siyasi bir mesele olduğunu belirterek “Biz buraya kimseye saldırmak için gelmedik, Lübnan hakimiyetinin ihyası için güneyde bulunuyoruz” dedi.

 

İsrail’in ateşkes kararına saygılı olmaması ve saldırıda bulunması durumunda İsrail güçlerine karşılık vereceklerini söyleyen General Şeyhani, “hükümet, ordunun silahlarının modernize edilmesi ve ordunun güçlendirilmesi yönünde talimat verdi, bunun en kısa sürede gerçekleşeceğini umuyorum” dedi.

 

“Biz ülkesini savunabilen ve yalnızca polis görevi yapmayan bir ordu istiyoruz” diyen Lübnanlı komutan, şu anki en önemli önceliklerinin İsrail’in attığı patlamamış salkım bombalarını ve döşediği mayınları temizlemek olduğunu söyledi.

 

Gazetecinin UNIFIL’in barışı sağlayabileceği konusunda Lübnan halkının tereddütleri olduğunu söylemesi üzerine bugünkü durumun geçmiştekinden farklı olduğunu belirten General Şehyani, 30 yıl önce Lübnan’da bulunan Barış gücüyle şu anki barış gücünün farklı olduğunu ifade ederek şimdiki gücün polis yetkisiyle görevlendirildiğini söyledi.

 

Lübnanlı general, “peki bu durum UNIFIL güçleriyle Hizbullah gerillalarının çatışmasına sebep olmaz mı?” şeklindeki bir soruya da “Hizbullah savaşçıları bu bölgenin gençleridir, silahlarını bıraktılar, onlar artık asker değil” diye cevap verdi.

 

El-Pais’in ülkesi olan İspanya Lübnan’a 100 asker gönderiyor.