Kerry’den Suriye konusunda tutum değişikliği sinyali

07 Ekim 2013

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’nin kimyasal silahlar konusundaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek askeri müdahalenin olmaması konusunda Rusya ile hemfikir olduklarını söyledi.

YDH-El Alem televizyonunun haberine göre Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamasında Suriye’ye yönelik bir askeri senaryonun imkansızlığı konusunda Moskova ile aynı düşündüklerini söyledi.

2. Cenevre konferansının en kısa sürede yapılması için çalıştıklarını ve konferansın kasım ayında yapılabileceğini belirten Kerry, konferans tarihinin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi tarafından belirleneceğini söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi ise dün 2. Cenevre konferansı ile ilgili kötümser açıklamalarda bulunmuş, “konferansa katılacağını açıklayan taraflardan tarih istediğimizde ‘sonra, bakarız’ cevabını veriyorlar. 2. Cenevre konferansının düzenlenebileceğinden emin değilim” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmede Ahdar İbrahimi ile bir araya gelmeyi ve ondan en kısa sürede bir tarih belirlemesini istemeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

Lavrov’la yaptığı görüşmeyi son derece yapıcı olarak niteleyen Kerry, “BM kararından birkaç gün sonra uluslar arası uzmanlar Suriye’ye gittiler, kimyasal silahların yok edilmesi süreci kısa sürede başladı. Rus ve Suriyeli meslektaşlarımızı yükümlülüklerine gösterdikleri bağlılıktan dolayı takdir ediyoruz. Amerika, Suriye sorununun çözümü için askeri senaryoların imkansızlığı konusunda Rusya ile aynı fikirdedir. Biz krizin çözümü için askeri senaryoların imkansızlığı ve kabul edilemez olduğu konusunda anlaşmaya vardık” dedi.