Esed: Rusya bizi değil, kendini savunuyor

14 Ekim 2013

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesine verdiği röportajda Suriye krizi sırasında bazı Batılıların Araplardan daha şerefli davrandığını söyledi.

YDH-  Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, el-Ahbar gazetesinden Eli Şelhub’a verdiği mülakatta Suriye krizini iç ve uluslar arası durum bakımından değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Rusya’nın uluslar arası alandaki pozisyonu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın Suriye halkını ya da yönetimini değil, kendini savunmakta olduğunu söyledi.

Dışarıdan yapılacak bir saldırıya karşı caydırıcı olarak nitelenen kimyasal silahlardan neden vazgeçildiğine ilişkin bir soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanı Esed, bunu üç sebeple izah etti.

Birinci sebep olarak gelişen füze kapasitesinden dolayı artık kimyasal silahların döneminin geçtiğini belirten Esed, bir savaşta istendiği zaman kullanılabilen füzelerin artık kimyasal silah kullanma gereğini ortadan kaldırdığını söyledi.

İkinci olarak geçen on yıllar içerisinde kimyasal silahların etkilerinden korunmaya yönelik araçların ve tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini belirterek bu silahların öneminin azaldığına dikkat çeken Esed, üçüncü sebep olarak da ülkede yaşanan iç savaşın bu tür silahları kullanma ihtiyacını ortadan kaldırdığını söyledi.

Kimyasal silah üretimini 1997’de durdurduk

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, kimyasal silah üretimini 1997’de durdurduklarını belirterek bunun yerine orduyu füze teknolojisi açısından güçlendirmeye başladıklarını söyledi. Suriye’nin füze teknolojisine, İsrail’in havaalanlarını vurabilmek için ağırlık verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Esed, “İsrail’in gücü hava kuvvetlerindeki üstünlüğüne dayanıyor, dolayısıyla havaalanlarının vurulması, bu gücün kontrol altına alınması için yeterlidir” dedi; ancak kimyasal silahların tesliminin moral ve siyasi açıdan bir çeşit yenilgi olduğunu da kabul etti.

Kimyasal silahları önleme kurumuna Nobel ödülü verilmesini de alaya alan Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, gülerek “Bu ödül bana verilmeliydi” şeklinde espri yaptı.

2. Cenevre konferansı yapılmayacak

Suriye sorununun siyasi çözümü için söz konusu edilen 2. Cenevre Konferansı ile ilgili bir soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanı Esed, kişisel olarak bu konferansın düzenlenebileceğine inanmadığını belirterek bu konferansın sadece Rusya’nın dolaşıp duran savaş hayaletini uzaklaştırma yönündeki isteği çerçevesinde yapılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Esed, “Şam’ın 2. Cenevre Konferansına katılma konusunda herhangi bir sorunu yok; çünkü Suriye’nin talepleri iki esas üzerine kurulmuştur. Birincisi seçimlerin yapılması, ikincisi de teröristlere verilen desteğin durdurulması” dedi.

Batılıların kontrol edemeyecekleri grupları desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, “Özgür Suriye Ordusu’nun işi bitti. Çünkü onların bir çok unsuru ayrıldı; ya cihatçı gruplara ya da Suriye ordusuna katıldı. Şu an geriye yalnızca Batılılar ve Körfez’deki Arap ülkeleri tarafından desteklenenler teröristler kaldı ki onların da 2. Cenevre’de yerleri yok” dedi.

“Batılıların diğer bir sorunu, kendi emirleri altında olan grupların askeri alanda bir güçlerinin olmamasıdır. Şu an güçlenmekte olanlar, Batı’nın emri altında olmayan güçlerdir” diyen Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, buna rağmen Batılıların bile Suriye sorununun çözümü konusunda Araplardan daha olumlu davranarak çözüm planları geliştirdiğini söyledi.

Beşşar Esed, çözüm planı başarısız olan Kofi Annan’ın onurlu bir tavır takınarak istifa ettiğini; ancak onunla işbirliği yapan Arapların hiçbirinin bunu yapmadığını söyledi.

Askeri durum

Savaştaki durumla ilgili de bilgi veren Suriye Cumhurbaşkanı, “Suriye ordusu bazı bölgelerin kontrolünü alıyor, bazı bölgeleri kaybediyor; ancak genel anlamda Suriye ordusunun ilerlemekte olduğunu söyleyebiliriz. Sorunun temelinde iki bölge var. Birincisi Dera ve Ürdün. Çünkü teröristler Ürdün’den silah alarak ülkeye giriyorlar. Ürdün hükümeti mi teröristleri destekliyor Körfez ülkeleri mi destekliyor, bunun bir önemi yok, önemli olan bunun bir sorun oluşturması. Diğer önemli bir yer de kuzey ve Halep cephesi. Buranın teröristlere destek veren Türkiye’ye sınır olması sorun oluşturuyor. Ancak bu bölgeleri el-Kaide’nin kontrol altına almaya başlaması Türkiye açsından da sorun oluşturmaya başladı” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Katar Emiri’nin el-Fetih Merkez Komite Üyesi Abbas Zeki aracılığıyla kendisine mesaj gönderdiğine ilişkin haberleri ise yalanladı.