Iraklı aşiret lideri Saddam serbest bırakılmalı

09 Eylul 2006

SAAF-Iraklı aşiret liderlerinden Enver el-Asi, Irak’ta toplumsal barışın gerçekleştirilebilmesi için

SAAF-Iraklı aşiret liderlerinden Enver el-Asi, Irak’ta toplumsal barışın gerçekleştirilebilmesi için Saddam’ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

 

Geçen hafta Huveyce ve Selahaddin illerindeki bazı Sünni aşiret liderleri ve bazı silahlı grupların liderleriyle bir toplantı düzenleyen söz konusu aşiret lideri, Irak’ta ulusal uzlaşma ve barış planının gerçekleşmesi için devrik diktatör Saddam Hüseyin’in serbest bırakılmasının şart olduğunu ifade etti.

 

Irak’taki en büyük Sünni aşiretlerden biri olan Ubeyd aşiretinin lideri Enver el-Asi, Saddam’ın serbest bırakılmasını, Baas Partisi’nin faaliyetlerine izin verilmesini ve milislerin silahsızlandırılmasını istedi.

 

Iraklı yerel kaynakların bildirdiğine göre Enver el-Asi’nin Kerkük’ün 85 kilometre güneyindeki “Reml” köyündeki evinde gerçekleştirilen toplantıya 10 Sünni Arap aşiretiyle silahlı grup liderlerinden oluşan 295 kişi katıldı.

 

Iraklı kaynaklar söz konusu toplantıya katılanların el-Kaide veya Ensarul’s- Sunne gibi örgütlerle herhangi bir ilişkilerinin bulunmadığını belirtiyor.

 

Ubeyd Aşireti lideri, hükümetin bu isteklerine cevap vermemesi halinde halk ayaklanmasına gidecekleri tehdidinde de bulundu.

 

Enver el-Asi’nin bu açıklaması ile Saddam’ın resmen devrildiği 9 Nisan 2003 yılından bu yana Irak içerisinde ilk kez Saddam’a bu kadar açıkça destek verilmiş oluyor.