Arap Birliği’nden Cenevre çağrısı

04 Kasım 2013

Arap Birliği, Suriye Ulusal Koalisyonu adlı muhalif örgüte Cenevre 2 Konferansı’na katılması için çağrıda bulundu.

YDH-Arap Birliği, pazar günü Kahire’de düzenlenen ve Suriye krizinin ele alındığı oturumunda, Koalisyon’dan uluslararası ve bölgesel çabalara destek olarak Cenevre-2 Konferansı’na katılması çağrısında bulundu.

Birlik, Ulusal Koalisyon’dan konferansa katılacak heyeti en kısa sürede belirlemesini istedi.

Muhalefet örgütlerinden Ulusal Koalisyon ise Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in yönetimi bırakması için bir takvim belirlenmediği sürece konferansa katılmayacaklarını açıkladı.

Koalisyon Başkanı Ahmet Cabra dün yaptığı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Esed’in yönetimi bırakmasını öngören bir takvimin belirlenmesi halinde konferansa katılacaklarını söyledi.

Carba “Muhalefet, konferansa katılım konusunda ortak görüşe varırsa konferansa katılacak” dedi.

Konferans’ta İran’ın işgalci devlet, Hizbullah’ın ise terör örgütü olarak ilan edilmesini isteyen Ahmed Carba İran’ın konferansa katılımının engellenmesini istedi.  Suriye muhalefetinin silahlandırılması çağrısını yineleyen Carba, “Biz, bu silahların hatalı kişilerin eline düşmeyeceği güvencesini veriyoruz” diye konuştu.

Arap Birliği, Cenevre-2 Konferansı’na verdiği desteği, Cenevre-1’de alınan kararlar çerçevesinde Suriye’deki geçiş sürecine önderlik edecek tam yetkilere sahip bir yönetim kurulunun oluşturulmasına bağlamıştı.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi, Cenevre-2 Konferansı için Suriye başta olmak üzere bölge ülkelerine yaptığı ziyaret sonrasında yaptığı değerlendirmede “Herkesin konferansa katılacağını umut ediyorum. Fakat eğer muhalefetin büyük bir kısmı katılmazsa, Cenevre-2 Konferansı düzenlenmeyecek. Muhalefetin konferansa katılması, zorunludur.” demişti.

23 Kasım’da düzenlenmesi beklenen konferansa, Özgür Suriye Ordusu  ve alandaki Cihatçı örgütlerden İslam Ordusu, Ahraru’ş Şam, Sukuru’ş Şam ve Tevhid Tugayı katılmayı reddederken Suriye hükümeti, hükümette ve parlamentoda yer alan muhalif partiler ve Ulusal Koordinasyon Kurulu adlı muhalif grup katılacağını açıklamıştı.

Haziran 2012’de düzenlenen Cenevre-1 Konferansı’nın ardından Amerika ve Rusya, Mayıs 2013’te Cenevre-2 Konferansı’nı düzenleme kararı almıştı.

Konferans, Amerika ve Rusya’nın yanı sıra Suriye krizine müdahil olan ülke ve taraflar arasındaki görüş ayrılıklarından ötürü şimdiye kadar düzenlenemedi.