Cenevre-2 süreci Suudilere rağmen ilerliyor

05 Kasım 2013

Suudi Arabistan’ın engelleme çabalarına rağmen Suriye’deki sorunun siyasi yollarla çözümünün görüşüleceği Cenevre-2 konferansının hazırlık çalışmaları sürüyor.

YDH- Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi, Suriye’deki krize siyasi çözüm bulmak için düzenlenecek Cenevre 2 Konferansı hazırlık çalışmaları için Amerikalı ve Rus heyetlerle Cenevre’de bir araya geldi.

Cenevre-2 Konferansı’nın ne zaman düzenleneceği ve kimlerin davet edileceği sorularının netlik kazanacağı görüşmeye Amerika adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Ruth Sherman, Rusya adına ise Dışişleri Bakan Yardımcıları Mikhail Bogdanov ve Gennady Gatilov katıldı.

Bu toplantıyı, öğleden sonra düzenlenecek ve Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan İngiltere, Fransa ve Çin temsilcilerinin katılacağı geniş kapsamlı bir toplantı takip edecek.

Birleşmiş Milletler, Cenevre-2 Konferansı’na Suriye’nin komşuları olan Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün’ün yanı sıra Arap Birliği’nin de temsilci göndermesi kararına varmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, salı günü düzenlediği basın toplantısında, İran’ın da bu konferansa davet edilmesi çağrısını yineledi.

Lavrov, “Suriye krizine etkisi olan herkes bu konferansa davet edilmelidir. Bu bakış açısıyla Suriye’nin tüm komşuları, yaklaşık olarak tüm Körfez ülkeleri çağrılmalıdır. Sadece Arap ülkeleri değil İran da konferansa davet edilmelidir. Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Türkiye de konferansa katılmalıdır. İran ve bölgedeki güçlü ülkeler, sadece müzakerelerin başlangıç aşamasına katılmalıdır” dedi.

Ulusal Koalisyon Başkanı Ahmet Carba, İran’ın konferansa davet edilmesi halinde, konferansı boykot edeceklerini açıklamıştı.