Cenevre'deki üçlü zirveden yine sonuç çıkmadı

05 Kasım 2013

Bugün Cenevre’de düzenlenen Cenevre 2 Konferansı hazırlık görüşmesinden konferansın ancak yıl sonunda düzenlenebileceği sonucu çıktı.
YDH – Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Ruth Sherman, ABD Şam Eski Büyükelçisi Robert Ford, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcıları Mikhail Bogdanov ve Gennady Gatilov’un katıldığı bugünkü görüşmede, konferansın ne zaman düzenleneceği ve kimlerin davet edileceği ele alındı.   Görüşmeye katılan farklı tarafların yaptığı açıklamalara göre Suriye krizine siyasi çözümün ele alınacağı konferansın bu ay içerisinde düzenlenmesi beklenmiyor. Konferansın yıl sonuna kadar düzenlenmesi ise ihtimal olarak görülüyor. İbrahimi, Amerika ve Rus yetkililer, 25 Kasım’da bir kez daha bir araya gelerek konferansın akıbetini görüşecek.
  Ahdar İbrahimi, görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Cenevre-2’nin yıl sonuna kadar düzenlenmesini ümit ettiğini söyledi. İbrahimi, “Bu yıl sonundan önce konferansın düzenlenmesi için mücadele ediyoruz. BM, konferansı düzenlemeye hazır. Genel Sekreter Ban Ki Moon da konferansın yıl sonundan önce düzenlenmesinde ısrarcı” dedi.
  İbrahimi “Suriye’de durum gerçekten de çok kötü. Günlük olarak 6 bin kişi Suriye’yi terk ediyor. 9 milyon ya da Suriye’nin üçte biri Suriye’deki trajediden etkilendi. Bu krizin tek çözüm yolu var o da siyasi. Ne hükümet ne de muhalefet savaşı kazanamayacak” dedi.
  İbrahimi “Konferansın düzenleneceği takvim üzerinde ittifaka varamadık. Fakat yıl sonundan önce düzenleneceğini umut ediyorum. 25 Kasım da bir üçlü görüşme daha gerçekleştirmeye karar verdik” dedi.
  Konferansın şu ana kadar düzenlenememesinin sebebi olarak muhalefetin konferansa katılacak heyeti belirleyememesini gösteren İbrahimi, konferansa hangi ülkelerin davet edileceği konusunu tartışmaya devam ettiklerini söyledi.
  Muhalefetin konferansa katılma şartı olarak Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in yönetimi bırakması ve Özgür Suriye Ordusu’nun silahlandırılmasını istemesinin sorulması üzerine İbrahimi, “Amerika, Rusya ve BM arasında varılan anlaşmaya göre katılımcıların konferansa ön şartsız gelmeleri gerekiyor” dedi.
  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov da görüşme sonrasında yaptığı açıklamasında, üzerinde ittifak sağlanması halinde Cenevre-2 Konferansı’nın yıl sonundan önce düzenlenebilecğini söyledi.
  Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov da Cenevre-2 Konferansı’ndan çıkacak kararları şimdiden tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti. Bogdanov, Rusya el-Yovm TV'ye bugün akşam saatlerinde yaptığı özel açıklamada, Rus heyetinin çarşamba günü Cenevre'de Rıfat Esed, Heysem Menna ve Kadri Cemil'le görüşeceğini söyledi.
  Arap Birliği’nin Cenevre-2 Konferansı’nın 23 Kasım’da düzenleneceği açıklamasının aksine Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, iki hafta önce el-Meyadin TV’ye yaptığı açıklamasında, konferansın Kasım ayında düzenlenmeyeceğini belirtmişti.