Şam kırsalında bozgun

07 Kasım 2013

Suriye ordusunun operasyonları sonucu, silahlı grupların Şam kırsalında stratejik öneme sahip bölgelerden çekilmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

YDH- Şam'da silahlı gruplarla Suriye ordusu arasındaki son çatışmaların ardından silahlı grupların, el-Gazele ve Büyük Subyena ile küçük Subeyna'dan kaçarak başkentin güneyine Hacer el-Esved'e doğru kaçtığı bildiriliyor. 

Muhaliflerin bu bölgelerden kaçmak zorunda kaldığını, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Mirsad da yaptığı açıklama ile doğruladı.

Silahlı grupların çekilmeye başladığı bölge, militanlara yardım konusunda önemli avantajlar sağlıyordu.

Suriye ordusunun, operasyonlarda bir grup liderini ve militanlarını sağ olarak ele geçirmesinin muhaliflerde moral bozukluğu yaşattığı bildiriliyor.

Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonu, Suriye ordusunun operasyonları sonucu silahlı grupların bölgedeki manevra ve operasyon gücünün yüzde 70'ini kaybettiğini duyurdu. 

Suriye ordusunun Lazkiye kırsalındaki operasyonları da sürüyor.

Suriye Ulusal Savunma Güçleri ile ordunun ortak operasyonu ile Lazkiye'de, Nusra, Ahrar Şam ve Muhacirin tugayının önemli isimleri hedef alındı.

Operasyonda özellikle Ahraru’ş- Şam ve Muhacirin tugayından yabancı militanlar ve üst düzey komutanlar öldürüldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Yerel Koordinasyonların aktardığına göre, Nusra cephesi, Ahraru’ş- Şam, İslam Ordusu ve bir kaç silahlı grup, 'Allah'in Kapıları Kapanmaz' adlı müşterek bir operasyonla Humus Kalmuya bölgesinde orduya ait 2. büyük silah deposunu ele geçirdi.

Suriye Ordusu kaynakları ise bu bilgiyi yalanladı.

IŞİD Irak’a güç kaydırıyor

El Kaide bağlantılı gruplardan IŞİD'in, Maliki yönetimi ile savaşmak amacıyla, son günlerde aldığı bir kararla Suriye'de savaşan 25 bin militanını çekeceği öne sürüldü. 

Iraklı siyasilerin elde edilen istihbarat bilgilerine dayandırılan haberde IŞID'in militanlarını çekme kararında son günlerde Suriye ordusuna ve Kürtlere (YPG) karşı savaşta aldığı yenilgilerin ve bu iki güçten gördüğü baskıların etkili olduğu belirtildi. 

Öte yandan Irak Şam İslam Devleti (IŞID) örgütü militanlarının, Güney Suriye'ye Deraa'ya vardığı bildiriliyor. 

Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesinin haberine göre IŞID militanlarının Deraa'ya varması üzerine Ürdün yönetimi, yaklaşan IŞID tehlikesine karşı önlemler almaya başladı. 

Kuzey Ürdün'den Deraa'ya, IŞID'e katılmak amacıyla geçiş yapmaya çalıştığı öğrenilen cihatçılar, Ürdün güvenlik görevlileri tarafından tutuklandı.

Al-Manar'in haberine göre Rakka'da IŞID örgütü, Türk istihbaratına çalıştığı ve organ ticareti yaptığı suçları ile itham ettiği bir muhalifin başını keserek infaz etti. Yine Rakka'da, bir özgürlük heykelinin baş kısmı, cihatçı militanlar tarafından kesildi. 

Dün ayrıca krizden bu yana ilk defa, Dürzilerin çoğunlukta yaşadığı Suveyda'da bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 41 kişinin yaralandığı 8 kişinin de öldüğü aktarıldı. 

Öte yandan Kimyasal Silahları Teftiş Komitesi,  Suriye yönetiminin bildirdiği toplam 23 merkezden 22'sinin denetlendiğini açıkladı. Çatışmalardan zarar gören bir merkezin denetimi, yine komite gözetiminde olmak üzere, Suriyeli görevliler tarafından kameraya alındı.