ÖSO’dan Cenevre-2 şartı

12 Kasım 2013

Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı grup, Suriye sorununa siyasi çözüm bulunmasını öngören Cenevre-2 konferansına katılma konusunda şartlar ileri sürdü.

YDH-Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Özgür Suriye Ordusu, geçiş hükümetinin tam yetkili olmasını ve Suriye’deki cinayetlerin faillerinin yargılanmasını Cenevre-2’ye katılma şartları olarak ileri sürdü.

   AFP’nin haberine göre ÖSO Yüksek Askeri Konseyi yayımladığı bildiride Cenevre-2 konferansının somut sonuçlar üretebilecek açık bir bakış açısı ile kapsamlı ve uygun çözüm araçlarından yoksun olduğunu belirterek konferansın hedefinin açık ve kurulacak geçiş hükümetinin ordu da dahil olmak üzere tüm kurumlar üzerinde tam yetkili olması gerektiğini ifade etti.

Suriye’deki mevcut anayasanın yürürlüğünün durdurulması gerektiğini belirten ÖSO, Ulusal Koalisyon adlı siyasi muhalif grup gibi Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in yönetimden çekilmesini de şart olarak ileri sürdü.

ÖSO bildirisinde ayrıca Cenevre-2 konferansına gidecek heyetin ÖSO ve Ulusal Koalisyon temsilcilerinden oluşacağı belirtildi.

Ulusal Koalisyon da daha önce yaptığı toplantı sonunda Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in çekilmesini ve Suriye içinde insani yardım koridoru açılmasını Cenevre-2’ye katılma şartları olarak açıklamıştı.