Ford: El-Kaide ve İran’ın Cenevre-2’ye katılmasına karşıyız

20 Kasım 2013

Amerika’nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye sorununa siyasi çözüm bulmak için yapılması planlanan Cenevre-2 konferansına İran’ın katılmasına karşı olduklarını söyledi.

YDH-Lübnan’da yayımlanan en-Nehar gazetesine demeç veren Amerika’nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye ordusunun Lübnan sınırındaki Kalamun bölgesinde yaptığı operasyonların Lübnan iç şartlarıyla ilgili olarak büyük bir endişe yarattığını söyledi.

Kalamun operasyonlarının Lübnan’a çok sayıda mülteci akınına sebep olacağını öne süren Ford, Suriye krizinin ABD ve müttefiklerinin çıkarlarını tehdit etmeye başladığını ve bundan dolayı da Cenevre-2 konferansının bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.

Suriye krizi için 1.4 milyar harcadık

Robert Ford, Amerika’nın Suriye krizi sonrasında içerideki ve dışarıdaki Suriyeliler, özellikle de Lübnan’da mülteci olarak bulunan Suriyeliler için 1.4 milyar dolar harcama yaptığını hatırlatarak Cenevre-2 konferansının düzenlenmesi için temasların sürdüğünü söyledi.

Washington’un Suriyeli bazı muhalif grupların Cenevre-2 konferansına birden fazla temsilci göndermesine karşı çıktığını belirten Robert Ford, konferansta Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in veya yardımcılarının iktidarda kalmasına karşı çıkacaklarını söyledi.

Ahraru’ş- Şam ve Tevhit Tugaylarına karşı değiliz

Robert Ford ayrıca, Cenevre-2 Konferansına katılacak muhaliflerin kimler olacağını belirlemenin Suriyelilere kalmış bir şey olduğunu belirtti.

Cenevre-2 Konferansına silahlı grupların katılımı konusunda da açıklamalarda bulunan Ford,  Washington’un Ahraru’ş- Şam ve Tevhit Tugayları gibi silahlı grupların konferansa katılmasına karşı olmadığını; ancak Irak-Şam İslam Devleti gibi el-Kaide bağlantılı grupların katılmasına karşı olduğunu ifade etti.

İran’ın katılmasına karşıyız  

Robert Ford, İran’ın Cenevre-1’in muhtevasına karşı çıktığını, Suriye’ye doğrudan askeri destek verdiğini ve Hizbullah ile Iraklı gruplar aracılığıyla Suriye’ye müdahalede bulunduğunu öne sürerek İran’ın Cenevre-2 konferansına katılmasına karşı olduklarını söyledi.

Cenevre-2 konferansının ne zaman düzenleneceğine ilişkin henüz bir tarih açıklanmazken, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, daha önce konferansın aralık ayı ortalarında yapılabileceğini söylemişti.