Kerry: Bender’i Suriye dosyasından alın

24 Kasım 2013

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suudi Arabistan Kralı Abdullah’tan, İstihbarat Şefi Bender Bin Sultan’ı Suriye dosyasından almasını istediği öne sürüldü.

YDH- El Menar televizyonunun sitesinde Nidal Hamade imzasıyla yayımlanan yazıda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Bender bin Sultan’ın Suriye konusuyla ilgili tutumundan rahatsız olduğu ve kasım ayında Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette Suudi kralından Bender bin Sultan’ı Suriye konusundan uzak tutmasını istediği belirtildi.

Haberde Washington’un Bender Bin Sultan’ı Amerika’daki yeni muhafazakar gruplarla birlikte Obama yönetiminin Suriye, İran, Orta Asya politikalarını baltalamaya çalıştığını düşündüğü belirtildi ve Kerry’nin kasım ayındaki Riyad ziyareti sırasında Suudi yönetiminden Suriye dosyasıyla ilgilenme görevini Bender bin Sultan’dan alıp İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Naif’e vermesini istediği ifade edildi.

Nidal Hamade yazısında şu ifadelere yer verdi:

Bender bin Sultan, Amerika’nın Suriye ve İran’ın nükleer meselesi konularıyla ilgili olarak Rusya ve İran’la anlaşmasına açıkça karşı çıkıyor ve bu çerçevede Pakistan ve İsrail istihbaratlarıyla işbirliği yapıyor.

Haaretz gazetesi konuyla ilgili olarak Bender ile İsrail’in İran’a karşı koordinasyon kurduğunu İsrail ve Suudi Arabistan’ın Obama yönetimini İran’la yakınlaşmaktan sakındırmaya çalıştığını yazmıştı.

Pakistan da ABD, Rusya ve İran yakınlaşmasından kaygılı; çünkü bu yakınlaşma, Orta Asya’ya dönmeye başlayan Rusya ile Pakistan’ı açık bir şekilde karşı karşıya getiriyor. Öte yandan Pakistan, İran’ın Hindistan ile yakınlaşmasından da kaygı duyuyor.