IŞİD, Kürtlerden pasaport istiyor

05 Aralık 2013

Irak Şam İslam Devleti adlı el-Kaide bağlısı örgütün aralarında 4’ü Türkiyeli olmak üzere 25 Kürt’ü kaçırdığı bildirildi.

YDH-Kurdpress haber ajansına telefonla açıklamalarda bulunan Kobani’deki Kürt gazetecilerden Zaza Mesto, IŞİD’in Kobani çevresinde 25 sivil Kürt’ü kaçırdığını belirtti.

Kaçırılanların 4’ünün çocuk 5’inin ise kadın olduğunu belirten Zaza Mesto, IŞİD tarafından kaçırılanlar arasında Suriye’deki yakınlarını görmeye gelen Türkiye vatandaşı 4 kişinin de bulunduğunu söyledi.

Zaza Metso, konuyla ilgili olarak şunları söyledi. “IŞİD, bu kaçırma olayından sonra Kürt bölgeleri çevresindeki yollarda geniş çaplı propagandalara başladı ve Suriyeli Kürtlerin Halep, Şam ve Arapların çoğunlukta olduğu diğer illere gitmelerine izin vermedi.

IŞİD militanları yollarda durdurdukları Kürtleri toplayarak ‘Siz artık 3 bölgede Kürt devleti kurdunuz. Biz de burada İslam devletiyiz. Buradan geçebilmeniz için bundan sonra bize Kürt devleti pasaportu göstereceksiniz eğer biz onay verirsek bir komşu olarak diğer illere gidebileceksiniz’ diye konuşma yaptılar.”

Zaza Mesto, Irak-Şam İslam Devleti’nin bu eylemini, PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in Suriye’nin kuzeyindeki üç bölgede özerk yönetim kurduklarına dair açıklamasına tepki olarak yaptığını söyledi.