Suudiler İsraillilerle Monaco’da buluştu

16 Aralık 2013

Akdeniz kıyısındaki bir şehir devleti olan Monaco Prensliği’nde Pazar günü düzenlenen bir iş konferansı, Suudi ve İsrailli temsilciler arasındaki tarihi bir buluşmaya sahne oldu.

YDH-İsrail radyosunun haberine göre konferansa Suudi Arabistan adına katılan Amerika Eski Büyükelçisi Emir Türki el-Faysal, İsrail adına katılan Amerika’daki Eski Büyükelçi Itamar Rabinovich ve Likud Partisi milletvekili Meir Shitrit konferans sırasında selamlaşarak tokalaştı.

Radyo, Suudi Prens el-Faysal’ın İsrail’i “Arap Barış Planı”nı kabul etmeye teşvik ettiğini, Amerika Başkanı Barack Obama’nın İsrail-Filistin barış girişimine şüpheyle yaklaştığını söylediğini duyurdu.

CNN International televizyonunun haberine göre ise İsrail parlamento üyesi Meir Shitrit, Suudi Arabistan eski İstihbarat Şefi Turki Faysal’ı İsrail parlamentosunda konuşma yapmaya davet etti; Faysal ise İsrail’in Suudi barış planını kabul etmediği sürece bu tür bir ziyarete gerek olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki bu tür yakın temaslar, geçmişte de sık sık tekrarlanmıştı. 2010 yılında Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansı sırasında, yine Suudi Prens Türki el-Faysal ile İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’la tokalaşmıştı.