Meşhedani:Federalizmden dönüş söz konusu değil

09 Kasım 2006

SAAF-Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, Irak’ta federalizm konusunda anlaşma

SAAF-Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, Irak’ta federalizm konusunda anlaşma bulunduğunu ve federal sistemden vazgeçmenin söz konusu olmadığını söyledi.

 

Pazartesi günü gerçekleştirilen parlamento oturumundan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Meşhedani, meclisin gündemine federalizm konusunda gelen tasarının Irak’ta federal bölgelerin oluşturulması mekanizmasının açıklanmasına dönük olduğunu belirterek “Irak’ta federal bölgelerin oluşturulması konusu bu konuda başka bir kanun maddesinin kabulünü gerektirmektedir” dedi.

 

Iraklı siyasi liderlerin federalizm konusunda bulanık suda balık avlamamaları gerektiğini söyleyen Meşhedani, anayasanın değiştirilmesi mekanizmasına işaret eden anayasanın 142. maddesi konusunda da “söz konusu maddeye dayanarak Irak halkının istemediği her türlü kanunu, bu cümleden de federal bölgelerin oluşturulmasıyla ilgili kanunu değiştirmek mümkündür” diye konuştu.

 

Irak meclisinin Pazar günü yapılan oturumunda federal bölgelerle ilgili kanun tasarısı görüşülürken meclisteki gruplar arasında gerginlikler yaşanmıştı.

 

Irak Uzlaşma Cephesi, el-Irakıyye, Ulusal Diyalog cephesi ve Barış ve Özgürlük grubu söz konusu yasa teklifinin meclis gündemine alınmasını protesto ederek meclis salonunu terk etti.

 

Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, düzenlenen basın toplantısında federalizm konusunda Kürdistan bölgesinde yaşanan tecrübeye değinerek bu tecrübeyi arzulanan birlik ve dayanışmanın bir örneği diye niteledi ve “federalizm meselesinden vazgeçmek söz konusu değildir” dedi.

 

Bu konuda yaşanan tartışmaları da doğal ve demokratik tartışmalar olarak niteleyen Meşhedani, konunun demokratik diyaloglarla halledilmesi gerektiğini söyledi.