IŞİD, Rakka'da kuşatma altına alındı

06 Ocak 2014

Irak-Şam İslam Devleri IŞİD’e karşı başlatılan savaş Halep ve Idlip’in ardından IŞİD’in kalesi olan Rakka’ya da sıçradı.
YDH- Özgür Suriye Ordusu ve İslami Cephe gibi cihatçı örgütlerin IŞİD’e karşı Cuma günü başlattıkları savaş, IŞİD’in Rakka’daki karargahının kuşatma altına alınmasıyla devam ediyor. 
  AFP’ye konuşan Suriye İnsan Hakları Örgütü Mirsad Müdürü Rami Abdurrahman, IŞİD tarafından Rakka’da tutuklanan ve bir hapishanede tutulan 50 kadar muhalif aktivistin, kurtarıldığını söyledi. Abdurrahman, kurtarılanlar arasında İtalyan cizvit rahip Paolo Dall'Oglio ve yabancı gazetecilerin olmadığını ifade etti. Abdurrahman, Rakka Valilik binasını karargaha dönüştüren IŞİD güçlerinin kuşatma altına alındığını duyurdu. 
  IŞİD’in uzun bir süredir devam eden saldırılarına karşı İslami Cephe, Mücahidler Ordusu ve Suriye Devrim Cephesi’nin Cuma günü başlattığı savaşa, Nusra Cephesi de Rakka’da dahil oldu. Abdurrahman, Rakka’da IŞİD’i kuşatma altına alanların başında Nusra Cephesi’nin geldiğini açıkladı.
  Irak’taki el-Kaide lideri Ebubekir El-Bağdadi liderliğinde kurulan Irak-Şam İslam Devleti, el-Kaide lideri Eymen Zevahiri’nin emrine rağmen lağvedilmemişti.

Aşırı ve sertlik yanlısı uygulamalarıyla gündem olan IŞİD'e karşı başlatılan savaşa, ÖSO başta olmak üzere Suriye Ulusal Koalisyonu da destek veriyor. IŞİD, Suriyeli olmayan yabancı "Cihatçıların" hedef alındığını belirterek, komplonun hedefi olduklarını açıklamıştı.
İddia edildiğinin aksine Halep ve Idlip'ten çekilmediklerini ilan eden IŞİD, "Sahve" olarak adlandırdığı silahlı örgütler tarafından arkadan vuruldukları için bölgedeki etkinliklerinin geçici süreyle zayıfladığını belirtti. 

IŞİD kaynaklarının bildirdiğine göre Ömer Şişani liderliğindeki takviye birlikler, Halep'te kaybedilen noktaları yeniden geri almak için onlarca savaşçısıyla birlikte Halep'e doğru hareket etti.   Suriye’deki muhalifler gruplar arasında devam eden çatışmayı SKY News Arapça’ya değerlendiren Suriyeli muhalif Bessam Ceare, “Son 48 saat içerisinde, devam eden çatışmaları durdurmak için yoğun çaba harcandı. Fakat herkesi kafir ilan eden IŞİD, kendi projesini uygulamak istediği için çatışmalara devam etme kararı aldı.   IŞİD, İslam Devleti kurmak isterken, Suriye halkı özgürlüğünü arıyor. Suriye’de birbirine tamamen zıt iki düşüncenin çatışması var. Biz bu çatışmanın en azından şimdi gerçekleşmesini istemedik. Çünkü bu çatışmalar, ÖSO’nun işini zorlaştıracak. Çatışmalardan yararlanacak olan Suriye yönetimi, bazı bölgeleri ele geçirerek katliamlar işleyebilir” dedi