Koalisyon’dan Esed’li geçişi kabul iması

23 Ocak 2014

Ulusal Koalisyon liderlerinden Enes el-Abde, ABD baskısıyla gittikleri Cenevre 2 konferansında zafer kazandıklarını söyledi.

YDH-Cernevre 2’ye Ulusal Koalisyon adına katılan heyet içerisinde yer alan Enes el-Abde, dün el-Arabiya televizyonunda yayımlanan Panorama programında, Cenevre-2’yi değerlendirdi.

El-Abde “Bana göre bugün yaşananlar Suriye devrimi ve halkı için bir zaferdir. Koalisyon heyeti, hitabıyla gerçekten de Suriye halkını temsil ederken yönetimin heyetiyse Esed rejimini temsil ediyordu.

Biz, Suriye halkının özgürlüğü ve halkın temennilerinden söz ederken yönetimin heyeti sadece Esed’den söz etti. Biz, geleceği Muallim ise geçmişi... Cenevre 1’den söz etmedi. Suriye’nin geleceğine ilişkin siyasi perspektiften de yoksundu. Tam olarak olumsuz bir hitaptı. Bundan ötürü bizim siyasi ve diplomasi sahasında zafer kazandığımız herkesçe de görüldü” dedi.

El-Abde, açıklamasına şöyle devam etti: “Koalisyon’un Cenevre-2’ye gelerek, Suriye halkını katledenlerle aynı toplantıda bulunması kolay bir karar olmadı. Biz bu kararı, Suriye halkının çıkarlarını gözeterek aldık. Suriyeli çocuklar için Suriye halkının geleceği için bu kararı aldık. Burada Suriye devriminin temel ilklerinden taviz vermeyeceğiz” dedi.

Cenevre 2’den olumlu kararların çıkıp çıkmayacağı yönünde sorulan bir soruya yanıt olarak El-Abde, “Bugün açılış konuşmaları yapıldı. Siyasi konuşmalardı. Fakat çalışmalar, cuma günü başlayacak. Tabi biz, Suriye yönetiminin Cenevre-1 maddelerine bağlı kalıp kalmayacağı hususunda derin endişelere sahibiz.

Cuma günü başlayacak müzakerelerin ilk maddesi, Suriye yönetiminden Cenevre-1’deki maddelerin tamamına bağlı kaldığını ilan etmesini istemek olacak. Eğer bu olmazsa, müzakere imkanı kalmayacak. Yönetim, Cenevre 1’e bağlı kaldığını açıklamış olabilir. Fakat Muallim’in konuşması da gösteriyor ki Cenevre-1’i kabul etmiyorlar.

Müzakerelerde Cenevre 1’in 3 ile 6 ay arasında gerçekleşmesini isteyeceğiz” şeklinde yanıt verdi.

El-Abde, cuma günü Suriye hükümeti heyetiyle yapılacak müzakerelerin aynı odada yüz yüze mi yoksa BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi aracılığıyla farklı odalarda mı gerçekleştirileceğinin henüz kararlaştırılmadığını, Koalisyon Başkanı Ahmet Carba’yla İbrahimi arasında yapılacak görüşmelerle neticeleneceğini söyledi.

Beşşar Esed’i kabul iması

El-Abde, “Esed’in geleceği, müzakerelerde konuşulacak mı?” şeklindeki bir soruya ise “Bildiğiniz üzere Cenevre-1, tam yetkiye sahip geçiş kurulundan bahsediyor.

Bu kurulun kurulması halinde, Esed’e bir mekan kalmayacak. Bu durumda Beşşar Esed, önemli olmayacak; çünkü şu andaki anayasaya göre Esed, tüm yürütme yetkilerini elinde bulunduruyor” şeklinde yanıt verdi.

30 Haziran 2012’de ilan edilen Cenevre 1 kararları, şimdiye kadar Koalisyon tarafından kabul görmemişti. Koalisyon, “Esed’in geleceği konu edilmediği için Cenevre 1’i kabul etmediğini” açıklamıştı.