İslami Cephe ateşkese karşı

23 Ocak 2014

Suriye’de 34 aydır süren çatışmaların sona ermesi için Cenevre-2 Konferansı’nda gündeme gelen ateşkes girişimine sahadaki muhalif silahlı gruplar sıcak bakmıyor.

YDH-22 Ocak’ta el-Cezire televizyonunda yayımlanan ‘Ma Vera Haber’ adlı programda 130 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaların durdurulması için devreye sokulacak ateşkes çağrısı ele alındı.

Programa katılan İslami Cephe liderlerinden Mahmud Rihavi, el-Cezire sunucusu Gade Uveys’in, “Suriye içerisindeki ve dışındaki Suriyelilerin yüzde 70’inden fazlası ateşkes istiyor. Siz ateşkese bağlı kalır mısınız?” şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi: “Sözünü ettiğiniz yüzde 70, teslim olma karşılığında ateşkes istemiyor. Ateşkesi, haklarını elde etmesi karşılığında istiyor. Yüzde 70, kanlarının satılmasını, kanlarının heder edilmesini istemiyor.”

Bunun üzerine Uveys, “Ben, sizden yüzde 70 adına konuşmanızı ve yüzde 70’in bu talebini yorumlamanızı istemedim. Sorum gayet net. Eğer Cenevre-2’den süreli bir ateşkes kararı çıkarsa, bağlı kalacak mısınız?” diye ekledi.

Rihavi yanıt olarak “Eğer, şehitlerin kanını satarsak, yüzde 70 bize karşı devrim başlatır. Ateşkes, bu yüzde 70’in istediği şartlarda gerçekleşmezse nasıl kabul edebiliriz? Diğer taraf, Cenevre-1’in temel maddeleri olan Esed’in yönetimden çekilmesi, tutukluların serbest bırakılması, kurtarılan bölgelerdeki kuşatmanın kaldırılması, Muallim’in konuşması sırasında dahi uygulanan barbar saldırıların – saldırıda 7 çocuk ve 2 kadın öldü - durdurulmasını kabul etmediği sürece ateşkesi nasıl kabul edelim?” dedi.

Programa katılan Suriyeli yazar ve yorumcu Şerif Şehade ise “Suriye devleti, ateşkese hazır. Fakat bildiğiniz üzere ateşkes iki taraflı olur. Suriye hükümeti ateşkes ilan etti diyelim. Diğer taraf ateşkese bağlı kalacak mı? Libya’dan, Tunus’tan, Sudan’dan, Fas’tan dünyanın her bir köşesinden Suriye’ye gelenler, ateşkese bağlı kalacaklar mı?” dedi.

Programın bir diğer konuğu olan Ulusal Koalisyon üyesi Enes el-Abde ise “Elbette ateşkes kolay değil; fakat aşamalar halinde hayata geçirebiliriz. Halep’ten başlayabiliriz” dedi.