Birinciyi reddeden muhalifler ikinci Cenevre'yi keşfetti

24 Ocak 2014

Suriye Ulusal Koalisyonu üyelerinden Burhan Galyun, Cenevre-2 konferansından geri adım atmayacaklarını söyledi.

YDH-El Arabiya televizyonuna demeç veren Burhan Galyun, Şam yönetimini Cenevre-2 konferansını başarısızlığa uğratmaya çalışmakla suçladı ve hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını ifade etti.

Suriye halkının taleplerini yerine getirmek için Cenevre-2 konferansında ısrar ettiklerini belirten Burhan Galyun, 2. Cenevre konferansının başarısız olması durumunda Suriye krizi karşısındaki sorumluluğunu yerine getirmesi için BM Güvenlik Konseyi’ne gideceklerini söyledi.

Suriye Ulusal Koalisyon’un ana bileşenlerinden biri olan Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütün başkanlığını da yapan Burhan Galyun, Suriye yönetimiyle muhaliflerin müzakerelerini ve ortak bir geçiş hükümeti kurmalarını öngören 30 Haziran 2012’deki birinci Cenevre konferansına tepki göstermiş ve Rusya’nın Suriyelilerin kendilerini öldüren katillerle müzakere etmesini sağlamaya çalıştığını belirterek Cenevre bildirisini “saçmalık” olarak nitelemişti.

Ulusal Konsey üyelerinden Halid Hoca da Esed’in gitmesi gerektiğini açıkça ifade eden bir anlaşma dışında her kararın reddedileceğini söylemişti.

Öte yandan el-Meyadin televizyonu Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Cumartesi gününe kadar ciddi bir müzakere yapılmaması durumunda Suriye heyetinin Cenevre’den ayrılacağını açıkladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Velid Muallim, BM Suriye Özel temsilcisi Ahdar İbrahimi’ye “muhaliflerin kendilerini hazır hale getirmesini daha fazla bekleyemeyiz” dediği bildirildi.