Kerry’den Rusya’ya İran önerisi

04 Şubat 2014

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye sorununun çözümü için yapılan görüşmelere İran’ın da katılmasını teklif ettiği bildirildi.

YDH-Rusya’da yayımlanan Kommersant gazetesinin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Münih’te görüştüğü Rus meslektaşı Sergey Lavrov’a Suriye sorununun çözümü için İran, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da katılımını öngören yeni bir formül önerdi.

Haberde, Suriyeli muhaliflerin destekçisi Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra Suriye’nin yakın müttefiki İran’ın da yer alacağı yeni formül, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından da olumlu karşılandı.

Gazeteye açıklamada bulunan bir Rus diplomat, Münih’teki görüşmede, Suriyeli tarafların Cenevre-2 çerçevesindeki görüşmesinde bölgesel bir müzakerenin oluşması gerekliliğinden söz edildiğini belirterek, Amerikalı yetkililerin ABD, Rusya, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı beşli bir müzakere önerdiğini ifade etti.

Rusya tarafının da bu öneriyi kabul ettiğinin belirtildiği haberde, Moskova’nın zaten Suudi Arabistan ve İran’ın Cenevre-2 sürecine katılması gerektiğini savunduğu hatırlatıldı.

Gazete, haberinde Rusya’nın geçen yıl Amerika’ya Suriye’de nüfuzu olan ülkelerin yer aldığı bir bölgesel müzakere başlatılmasını önerdiğini; ancak Amerika’nın o dönemde bunu kabule yanaşmadığını; ancak Cenevre-2’nin başarılı geçmediğini gördükten sonra Amerika’nın da bu fikre yöneldiğini bildirdi.