Cenevre-2’den sürpriz çıkmadı

15 Şubat 2014

Suriye heyeti ile Ulusal Koalisyon adlı muhalif örgüt arasında Cenevre’de yapılan müzakerelerin 2. turunda müzakere gündemi ve görüşmelerin sürdürülmesi konusunda uzlaşma sağlanamadı.

YDH-Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Suriye heyeti ile Ulusal Koalisyon adlı muhalif grup arasında Cenevre’de yapılan görüşmeler, Cuma akşamı sona erdi.

Her iki taraftan da yapılan açıklamada, müzakerelerde hiçbir sonuç elde edilemediği belirtildi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada 2. Tur müzakerelerde hiçbir ilerleme sağlanamadığını belirterek bu durumdan üzüntü duyduklarını söyledi.

Ulusal Koalisyon Sözcüsü Luay Safi de yaptığı açıklamada görüşmelerin çıkmaza girdiğini ifade etti.

Ulusal Koalisyon’un geçiş hükümetini, Suriye heyetinin ise terörle mücadeleyi müzakere gündemi olarak vurgulaması üzerine müzakerelerde ilerleme sağlanamayınca, BM Suriye Temsilcisi Ahdar İbrahimi, Cuma günü taraflardan son bir kez bir araya gelmelerini istemişti.

Cuma günü ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’la görüşmesinden sonra açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Genadi Gatilov, Şam’ın muhaliflerin terörle ortak mücadeleye hazır olduklarını açıklamaları şartıyla geçiş hükümeti kurulması konusunu müzakere edeceğini söyledi.

Reuters’in haberine göre ise ABD Başkanı Barack Obama Ürdün Kralı Abdulah’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Suriye krizinin yakın bir gelecekte çözülebileceğine inanmadığını belirterek Şam’a daha fazla baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan el-Meyadin televizyonu, Ulusal Koalisyon’un 2. tur müzakerelerin sona ermesinden sonra yaptığı açıklamada, müzakerelerin 3. turunun düzenlenip düzenlenmemesi konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmadığını ifade ettiğini bildirdi.