YDH-Londra’da yayımlanan el-Arab gazetesi, Katar’ın eski başbakanı ve dışişleri bakanı Hamad bin Casim’in resmi bir görev almamakla birlikte siyasi hayata yeniden döndüğünü bildirdi.
Körfez’deki diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde eski Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife ile şimdiki Emir Şeyh Temim bin Hamad arasında artan sorunlara dikkat çekilerek Şeyh Hamad ile birlikte başbakanlık ve dışişleri bakanlığı görevini bırakan Hamad bin Casim’in perde gerisinden siyasete dönme hazırlığı yaptığı ifade edildi.
22 yıl Katar siyasetinde aktif görev yapan Hamad bin Casim, eski Emir Hamad bin Halife’nin tahtını oğlu Temim’e bırakmasıyla başbakanlık ve dışişleri bakanlığı görevlerini bırakmıştı.
Eski Emir Hamad bin Halife’nin dış ilişkilerini güçlendirmeye başladığına dikkat çekilen haberde Şeyh Temim’in izlediği dış politikadan rahatsız olduğu belirtildi.
Haberde Katar Emiri Şeyh Temim’in Kuveyt, Riyad ve Paris’te yapılan toplantılarda bazı Arap ülkelerinin isteklerine boyun eğmesinden rahatsızlık duyan eski Emir Hamad bin Halife’nin oğlunun dış politikadaki adımlarını baltalamaya çalıştığı ifade edildi.
El-Arab gazetesi, eski Başbakan Hamad bin Casim’in son dönemde Pakistan’ı Katar ve Türkiye’nin yanında Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütüne destek vermek için ikna etmeye çalıştığını, Pakistan yönetimine ciddi miktarda para teklif ettiğini; ancak Pakistan’dan olumsuz cevap aldığını yazdı.
Daha önce de Arap basınında Suudi Arabistan’ın Suriye’deki muhaliflerin silahlandırılmasına destek vermek için Pakistan yönetimi ile görüşmelerde bulunduğuna dair haberler yer almıştı.
Hamad bin Casim’in mevcut Mısır yönetimine karşı Müslüman Kardeşler örgütüne destek vermesini sağlamak için BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştüğünü; ancak bundan da sonuç alamadığını belirten gazete, eski Emir Hamad bin Halife’nin oğlu Temim’i Müslüman Kardeşler’e destek konusunda yeterli çabayı göstermemekle ve Katar’ın dış politikasında ikilik yaratmakla suçladığını yazdı.
El-Arab’ın haberine göre Hamad bin Halife, oğlu Temim’in Körfez’deki diğer ülkelerle gerginliği azaltmak için Kuveyt ve Suudi Arabistan’a yazılı taahhütte bulunmasına da oldukça öfkeli.