YDH-Yasal görev süresi mayıs ayında sona erecek olan Mişel Süleyman’ın yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek için bugün yerel saatle 12’de toplanan Lübnan meclisinde hiçbir aday yeterli oyu alamadı.
Sa’d Hariri liderliğindeki Mustakbel Partisi ve öncülüğünü yaptığı 14 Mart İttifakı, dün gece Lübnan Güçleri adlı grubun Lideri Semir Ca’ca’yı destekleyeceklerini açıklamıştı.
128 sandalyeli Lübnan meclisinde yapılan oylamada, kullanılan 124 oyun 52’si Semir Ca’ca’ya, 48’i de Henry Helo’ya verildi.
Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat, dün gece cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Henry Helo’yu destekleyeceklerini açıklamıştı.
16 oyun geçersiz sayıldığı oylama sonrasında Semir Ca’ca herhangi bir açıklama yapmadan meclis salonunu terk etti.
Semir Ca’ca’nın eşi ve liderliğini yaptığı Lübnan Güçleri adlı grubun Yürütme Kurulu Üyesi Strida Ca’ca, eşine verilen oyların 50’de kalmasından şaşkınlık duyduğunu belirtti.
İsrail’e yakınlığıyla bilinen Strida Ca’ca’nın Lübnan Güçleri içerisindeki en etkili lider olduğu belirtiliyor.
Hizbullah liderliğindeki 8 Mart İttifakı’nın cumhurbaşkanlığına day göstermesi beklenen Ulusal Özgürlük hareketi Lideri Mişel Aun ise oylama sonuçları açıklanmadan önce meclis salonunu terk etti.
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, cumhurbaşkanlığı seçimleri için bir sonraki oturumun gelecek Çarşamba günü yapılacağını açıkladı.
Semir Ca’ca’ya “sen bir katilsin” mesajı
Lübnan meclisinde bugün yapılan oylamada en dikkat çeken gelişmelerden biri Reşid Kerami ve Tarık Dani Şemun’a oy verilmesi oldu.
Lübnan’ın eski Başbakanlarından Reşid Kerami, 1987’de, eski politikacılardan Tarık Dani Şemun da 22 Ekim 1990’da suikast sonucu öldürülmüştü.
Her iki suikasttan de Semir Ca’ca’nın sorumlu tutulması sebebiyle yapılan oylamada hayatta olmayan bu iki lidere oy verilmesi, cumhurbaşkanı adaylarından Semir Ca’ca’ya bir verilmiş bir mesaj olarak yorumlandı.
Bugün yapılan oylamaya, el-Mustakbel Partisi Lideri Sa’d Hariri ve el-Mustakbel Partisi’nin Suriyeli muhalifleri silahlandırmaktan sorumlu milletvekili Okab Sakr ile Eli Aun ve Halid Zahir katılmadı.
Lübnan yasalarına göre bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk turda 128 milletvekilinden 86’sının oyunu alması gerekiyor.
Cumhurbaşkanının ilk turda seçilememesi halinde ikinci turda bir adayın 65 oy alması cumhurbaşkanı seçilebilmesi için yeterli sayılıyor.
Lübnan iç savaşına son veren Taif anlaşmasına göre Lübnan’da cumhurbaşkanlığına Maruni Hıristiyan, başbakanlığa Sünni Müslüman, Meclis Başkanlığına da Şii Müslüman seçilebiliyor.