İngiltere’den Suriye önlemi

13 Mayıs 2014

İngiltere’nin Suriye’ye savaşmaya giden vatandaşlarını vatandaşlıktan çıkarmaya başladığı bildirildi.

YDH-El Alem televizyonu, İngiliz hükümetinin Suriye’ye savaşmaya gidenleri vatandaşlıktan çıkarma uygulamasını, bu kişilerin döndükten sonra yaratacakları tehlikeden korunmaya yönelik bir tedbir olarak savunduğunu bildirdi.

İngiliz hükümetinin güvenlik önlemi gerekçesiyle aldığı karar basında eleştiri konusu oldu.

Independent gazetesi yazarı Robert Fisk, İngiliz hükümetinin Suriye politikasının yanlışlığına dikkat çekerek Suriye’deki muhalifleri destekleyen Dışişleri Bakanı William Hague ile müttefiklerinin bu konuda cevap vermesi gerektiğini yazdı.

Robert Fisk şunları söyledi: “Suriye’de hükümet karşıtı birçok muhalif İsrail’e vekaleten savaşa girdi. Ayrıca birçok İngiliz de Lübnan ve Gazze savaşlarında İsrail askerlerinin yanında veya İsrail hava kuvvetleriyle birlikte savaşa katıldı, birçok masum insanı öldürerek cinayet işledi. Acaba bunlar da vatandaşlıktan çıkarılacak mı? Elbette hayır, İngiltere’deki bu yasalar yalnızca Müslümanlara uygulanır, gayri Müslimleri kapsamaz.”

Amerika’nın Ukrayna ile Suriye ve Filistin konusundaki çifte standartlı tutumunu da eleştiren Fisk, “Amerika, ‘Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden’ dolayı öfkeli; ama aynı Amerika Golan’ın ve Batı Şeria’nın İsrail tarafından işgal edilmesi karşısında sessiz. Halbuki uluslar arası yasalar bakımından ikisi de yasadışı” dedi.

Robert Fisk İngiliz hükümetinin Suriye’ye savaşa giden vatandaşlarını vatandaşlıktan çıkarmak yerine başka bir önlem alması gerektiğini belirterek vatandaşlıktan çıkarılan bu kişilerin doğdukları yerlere dönmeleri durumunda da oradaki cihatçı örgütlere katılacaklarını söyledi.