Kanun Devleti’nden yeni koalisyon

15 Mayıs 2014

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakının, gayri resmi sonuçlara göre seçimleri kazanan gruplarla yeni bir ittifak kurduğu öne sürüldü.

YDH-Irak’tan yayın yapan el-Masdar adlı bir yayın organına açıklamada bulunan Kanun Devleti İttifakı’ndan bir kaynak kurulan yeni koalisyonunun parlamentoda 180 sandalyeye sahip olacağını söyledi.

Kanun Devleti İttifakı’nın seçimlerden sonra açıklanan gayri resmi sonuçlara göre meclise girmeyi başaran gruplarla gizli görüşmeler yaptığını belirten kaynak, yeni koalisyonun kurulduğunu ve Irak Bağımsız Seçim Komisyonu’nun resmi sonuçları açıklamasından sonra kurulan koalisyonun ilan edileceğini söyledi.

Yeni koalisyonun Irak İslami Yüksek Konseyi liderliğindeki Muvatın ve Sadr grubuna bağlı Ahrar ve Usame Nuceyfi liderliğindeki Muttehidun ittifaklarını içermediğini belirten kaynak, yeni koalisyonun ülkeyi mevcut krizlerden kurtarabileceğini söyledi.

Kanun Devleti’nin başbakan adayı Maliki

Öte yandan Kanun Devleti ittifakının Muvatın ve Ahrar ittifaklarının toplamından daha fazla oy aldığı iddia edilirken, Kanun Devleti İttifakı üyesi Abbas el-Beyati, başbakan adaylarının Nuri el-Maliki olduğunu açıkladı.

Abbas el-Beyati, Kanun Devleti İttifakı’nın tek başbakan adayının Nuri el-Maliki olduğunu belirterek seçim sonuçlarının Maliki’ye başbakanlık yolunu açtığını söyledi.