Nusra’dan Colani’ye ev hapsi iddiası

21 Mayıs 2014

El-Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi adlı örgütün kendi lideri Ebu Muhammed Colani’yi ev hapsine aldığı iddia edildi.

YDH- Panorama Şarku’l Avsat’ın haberine göre Nusra Cephesi’nin dini lideri, Ebu Muhammed Colani’yi Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile savaşmaya karşı çıktığı için ev hapsiyle cezalandırdı.

Nusra Cephesi’nden ayrılan Bilal Şavaşi adlı bir militanın açıklamalarına dayandırılan haberde Ebu Muhammed Colani’nin el-Kaide Lideri Eymen Zevahiri’nin emri doğrultusunda IŞİD’le savaşı durduğu, buna tepki gösteren Nusra’nın dini lideri Ebu Marya el-Kahtani’nin ise Colani’yi ev hapsine aldığı öne sürüldü.

Bilal Şavaşi, bazı Nusra kaynaklarının Ebu Muhammed el-Colani’nin yaklaşık bir ay önce Kahtani tarafından kaçırıldığını ve Şheyl beldesinde ev hapsinde tutulduğunu söylediklerini nakletti.

Şavaşi ayrıca, IŞİD’le savaşmayı reddetmesinin dışında Colani’nin Nusra içerisinde de bazı düzenlemeler yapmaya çalıştığı için de cezalandırıldığını iddia etti.

Ancak Nusra Cephesi yanlıları, sosyal medya üzerinden söz konusu haberi yalanlayarak Ebu Muhammed el-Colani’nin askeri operasyonlara komuta etmekte olduğunu söyledi.

El-Kaide Lideri Eymen Zevahiri’nin IŞİD’le savaşmama yönündeki çağrısına rağmen, Deyr ez-Zor’da iki taraf arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda binlerce kişinin öldüğü bildiriliyor.