Ürdün: Suriye ile ilişkilerimizi kesmedik

27 Mayıs 2014

Ürdün hükümeti, Amman’daki Suriye büyükelçisinin sınır dışı edilmesinin bu ülkeyle ilişkileri kestikleri anlamına gelmediğini açıkladı.

YDH-El Alem televizyonunun haberine göre Ürdün hükümeti, Suriye’nin isterse Amman’a yeni bir büyükelçi gönderebileceğini belirtti.

Ürdün hükümetinden yapılan açıklamada, büyükelçinin sınır dışı edilmesine rağmen Suriye büyükelçiliğinin açık kalacağı ve günlük faaliyetlerini sürdüreceği belirtildi.

Ürdün’ün medya ve iletişimden sorumlu Devlet Bakanı Muhammed el-Mumini, Ürdün hükümetinin Suriye büyükelçisini sınır dışı etme kararının sadece büyükelçinin şahsıyla ilgili olduğunu belirterek Suriye büyükelçisini diplomatik teamülleri aşarak Ürdün’e ve Ürdün’ün dostlarına hakaret etmekle suçladı.

Resmi er-Re’y gazetesine demeç veren Ürdünlü Bakan, “Şam ne zaman isterse yeni bir büyükelçi gönderebilir. Amman’daki Suriye büyükelçiliği açık kalmaya devam edecek ve her zamanki gibi faaliyetlerini sürdürecek” dedi.

Muhammed el-Mumini, ülkesinin krizin başından beri Suriye’ye yönelik politikasının değişmediğini belirterek Amman’ın Suriye sorununun siyasi yollarla çözümünü,  Suriye toprak bütünlüğünün korunmasını ve Suriye’deki tüm toplumsal kesimlerin siyasal katılımını desteklediğini söyledi.

Suriye büyükelçisi: Beni sınır dışı etmekte 3 yıl geciktiler

Suriye’nin Aman Büyükelçisi Behcet Suleyman ise konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Ürdün hükümetinin Suriyelilerin katledilmesinde rolü olduğunu belirterek Amman’ın kendisini sınır dışı etmekte üç yıl geciktiğini söyledi.

Behcet Süleyman, “Ürdün hükümetinin benimle sorunu Ürdün’ün Suriye krizinin başından beri sergilediği hasmane tutuma itiraz etmemle başlamıştı, bugüne kadar da devam etti. Ürdün hükümeti, Amman’daki büyükelçiliğimizle hiçbir köprü bırakmadı hepsini yıktı. Bana ve elçilikteki diplomatlarımıza eziyet etmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Ürdün hükümeti ayrıca binlerce teröriste sığınak olmaktan ve onlara eğitim verilmesinden sakınmadı. Suriyelilerin katledilmesi için gerekli şartları oluşturdu” dedi.