Avrupa’dan Şam’la normalleşme sinyali

26 Haziran 2014

Suriye Cumhurbaşkanlığı Siyasi Danışmanı Buseyna Şaban, AB’nin yürürlükte olan yaptırım kararına rağmen Norveç’e resmi bir ziyarette bulundu.

YDH-Londra’da yayımlanan Rey’ul Yovm gazetesi, Buseyna Şaban’ın Oslo ziyaretini, Batılı ülkelerin Şam’la diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmaya çalışmasının bir işareti olarak yorumladı.

Avrupa ülkelerinin Suriye’ye uyguladıkları yaptırımlar çerçevesinde Suriyeli yetkililere seyahat yasağı getirdiklerini hatırlatan gazete, Buseyna Şaban’ın beş kişilik bir heyetle gittiği Oslo’da resmi karşılanmayla ağırlandığını ve Norveç Dışişleri Bakanı ve yardımcısıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Oslo’daki Suudi Arabistan ve Ürdün büyükelçilerinin Avrupa ülkelerinin Suriyeli yetkililere seyahat yasağı uygulamasına rağmen Buseyna Şaban’ın ziyareti konusunda Norveç hükümetinden açıklama istediğini belirten gazete, Şam’dan Oslo’ya yapılan bu düzeydeki bir ziyareti, Batılı ülkelerin Suriye ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma isteği olarak yorumladı.

Haberde ayrıca Suriye cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Norveç’in aralarında Umman, Kahire ve Beyrut’un da bulunduğu bazı Ortadoğu ülkelerindeki büyükelçilerinin bazı siyasi çevrelerle Suriye’deki krizin sona erdirilmesi için temaslarda bulunduğu belirtildi.

Habere Arap muhataplarla yapılan görüşmelerde Suriyeli muhaliflerin kaderi ve Suriye krizinin sona erdirilmesi için atılacak adımlar konusunda istişarelerde bulunulduğu bildirildi.

Bütün bu temasları Batılı ülkelerin Suriye’deki siyasi temsilciliklerini yeniden açma çabası olarak yorumlayan Rey’ul Yovm gazetesi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Suriye ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma yönünde adım atacak ülkelerin başında Norveç ve İtalya’nın geldiğini belirtti.

İtalya dışişleri bakanlığının daha önce Beyrut’taki Suriye büyükelçiliği ile temas kurduğuna dikkat çeken gazete, Fransa’nın da Oslo konferansının başlamasından önce Lübnanlı aracılar vesilesiyle Suriye ile temas kurduğunu bildirdi.