IŞİD’le Baasçılar arasında çatışma

29 Haziran 2014

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütle, liderliğini Saddam Hüseyin’in Yardımcısı İzzet İbrahim’in yaptığı Baasçı militanlar arasında üç bölgede çatışma yaşandığı bildirildi.

YDH-Kürtçe yayın yapan Xendan’ın World Tribune gazetesinden naklen bildirdiğine göre IŞİD militanları, Kerkük’ün üç bölgesinde çatıştı.

İsminin açıklanmasını istemeyen yerel bir kaynak, 21 Haziran’da IŞİD’le İzzet İbrahim liderliğindeki Baasçı Nakşibendiler arasında Kerkük’ün üç bölgesinde çatışma yaşandığını; ancak çatışmaların ideolojik nedenlerden değil ele geçirilen yerler üzerindeki hakimiyet mücadelesinden kaynaklandığını söyledi.

Saddam’ın Yardımcısı İzzet İbrahim’in Musul’un ele geçirilmesi sırasında IŞİD’in ihtiyaç duyduğu silah ve istihbaratın temininden sorumlu olduğunun belirtildiği haberde İzzet İbrahim’in Irak’ın orta ve kuzey kesimlerinde Sünni aşiretlerin de desteği ile hakimiyet kurmayı hedeflediği ifade edildi.

Haberde ayrıca IŞİD’in Suriye ve Irak topraklarında bir İslami hilafet devleti kurmaya çalıştığı ve uluslar arası sınırları tanımadığı; buna karşın Baasçıların IŞİD’den farklı bir görüşe sahip olduğu bildirildi.