IŞİD nükleer madde ele geçirdi

10 Temmuz 2014

Irak’ın BM Daimi Temsilcisi, IŞİD’in Musul Üniversitesi’nde bilimsel araştırmalar için kullanılan nükleer maddeleri ele geçirdiğini açıkladı.

YDH-Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali Hekim,  BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a gönderdiği yazıda Musul Üniversitesinde yaklaşık 40 kiloluk uranyum bileşeni bulunduğunu söyledi.

Reuters tarafından 8 Temmuz’da yayımlanan yazıda Muhammed Ali Hekim, “teröristler bazı yerleri devlet kontrolünden çıkardılar ve nükleer maddeler ele geçirdiler. Bu maddelerle kitle imha silahı yapabilirler” dedi.

Nükleer maddelerin Irak dışına kaçakçılığının da yapılabileceği uyarısında bulunan Muhammed Ali el-Hekim, teröristler tarafından ele geçirilen nükleer madde sınırlı olmakla birlikte gerekli uzmanlığın sağlanması durumunda teröristlerin bu maddeleri ayrı olarak ya da başka maddelerle birleştirerek terör eylemlerinde kullanabileceğini ifade etti.

Irak’ın BM Daimi Temsilcisi uluslar arası toplumu uyardıklarını belirterek yardım talebinde bulunurken, dün de Iraklı yetkililer eski bir kimyasal silah tesisinin teröristlerin eline geçtiğini açıklamıştı.