YDH-El Ahbar gazetesi haberinde, IŞİD’in Irak’ta elde ettiği kazanımlarla Körfez’e yönelik bir tehdit haline gelmesinin ve Mısır’ın etkisinin Riyad’daki politika değişikliğine neden olduğunu belirtti.
El Ahbar gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, 3 Haziran’da yaptığı Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü.
O dönemde ziyaretle ilgili olarak hiçbir ayrıntıya yer verilmediğini ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin, İran’ın Batılı ülkelerle yaptığı müzakerelerin ve petrol fiyatlarının ele alındığın belirtildiğini ifade eden gazete, ismini açıklamadığı bir üst düzey yetkilinin Suud el-Faysal’ın bu ziyaret sırasında ilk defa Beşşar Esed’in iktidarda kalmasını öngören bir çözümü kabul ettiğini söylediğini nakletti.
Habere göre yapılan bu görüşmeden ve IŞİD’in Irak’taki ilerleyişinden sonra Lavrov, Soçi’deki görüşmenin devamı çerçevesinde 21 Haziran’da Suudi Arabistan’a gitti.
Lavrov, IŞİD’le mücadele için Irak hükümetine Sukhoi uçaklarının verileceğinin açıklanmasıyla eş zamanlı olarak yaptığı Suudi Arabistan ziyaretinde Moskva’nın Bağdat’la yaptığı bu işbirliğinin Suud el-Faysal’ın Putin’le görüşmesinde varılan anlaşmaya zarar vermediğini söyledi.
Abdulfettah Sisi’nin rolü
Suudi Arabistan’la çok yakın ilişkilere sahip olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Riyad’dan sonra Rusya’ya gittiğine dikkat çekilen haberde Sisi’nin Rus yetkililerle Suriye konusunu da görüştüğü belirtildi ve Rus yetkililerden naklen Sisi’nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed konusunda olumsuz bir düşünceye sahip olmadığı nakledildi.
Habere göre İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında Beşşar Esed ile Sisi arasında mesaj alışverişi oldu. Şam, Mısır’ın ateşkes planına karşı hiçbir açıklamada bulunmamıştı; Kahire de Moskova kanalıyla Golan ve Güney Lübnan’da herhangi bir gerilim olmayacağı garantisini vermişti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Suudi Arabistan’a ve Körfez ülkelerine Amerika’nın Suriye’deki muhaliflere destek konusunda ciddi olmadığını söyledi ve Beşşar Esed’in silahlı gruplara karşı ciddi zaferler kazanacağı mesajını iletti.
Suudi Arabistan ile Mısır’ın Suriye karşısındaki tutumunun koordineli olduğunu belirten gazete, Mısır’ın bu konudaki tutumunun daha ileri düzeyde olmasının IŞİD’in ilerleyişinden duyduğu kaygıdan kaynaklandığını öne sürdü.
El Ahbar gazetesi, aktarılan bilgiler çerçevesinde ortaya çıkan bu senaryonun doğru olması durumunda Suudi Arabistan’ın Suriye politikasındaki farklılığın bölgede ciddi değişimler yaratacağı öngörüsünde bulundu.
Bu senaryonun Lübnan cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğrudan yansımalarının olacağını belirten gazete, “bu senaryodaki en büyük sorun şu: Lübnan’ın eski Başbakanı ve el-Mustakbel Partisi Lideri Sa’d Hariri, birtakım angajmanlarla karşı karşıya kalabilir. Çünkü o, Hıristiyan müttefiklerinin doğrudan etkisi altında bulunuyor. Eğer Suudi Arabistan Beşşar Esed’in kalmasını öngören bir çözümü kabul ederse Sa’d Hariri kendi müttefiklerini buna nasıl ikna edebilecek? Hariri, acaba Sünnileri buna ikna edebilir mi?” yorumunu yaptı.