BBC-Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kendi liderliğindeki El Fetih hareketinin rakibi, Hamas ile kuracağı bir ulusal birlik hükümetinin, her ne şekilde olursa olsun İsrail'i tanıyacağını ve şiddeti reddedeceğini söyledi.
Ancak Associated Press ajansının haberine göre Hamas, İsrail'in tanınması ön koşul olacaksa, ulusal birlik hükümetine katılmayacağını bildirdi.
Ajans, açıklamanın şu anda işbaşında olan Hamas liderliğindeki hükümetin başbakanı İsmail Hanya'nın sözcüsü tarafından yapıldığını, sözcünün "bu koşullar altında bir ulusal birlik hükümeti kurulmayacağı" yolundaki sözlerini aktardı.
Filistin topraklarında şu anda iktidarda olan hükümet, Mart ayından bu yana Hamas'ın kontrolünde ve Hamas yöneticileri, Mahmud Abbas'ın ve ondan önce Yaser Arafat'ın başkanı olduğu Filistin Özerk Yönetimi'nin İsrail'le geçmişte vardığı anlaşmaları kabul etmiyor; çünkü İsrail'i tanımadığını söylüyor.
Militan örgütün bu tavrı, Filistinlilere Batılı ülkelerden, en başta Amerika Birleşik Devletleri'nden, yardım musluğunun kısılmasına yol açmıştı.
Abbas, vaadettiği hükümetin, kendi ifadesiyle ''Filistin halkına uygulanan haksız kuşatmayı kaldırmaya yetmesi gerektiğini'' söyledi.
Abbas'ın konuşmasından önceki saatlerde ise New York'taki genel merkezde İsrail-Filistin sorununun tartışıldığı özel bir Güvenlik Konseyi oturumu vardı.
Genel Sekreter Kofi Annan, ''taraflar üzerlerine düşen sorumluluğu şimdi üstlenmelidir'' diyor; hem uluslararası güçlere, hem de doğrudan bölgeye sesleniyor.
BBC muhabiri Jonathan Marcus'a göre, Güvenlik Konseyi'nin bu özel oturumu, Orta Doğu'da barış umutlarına ivme kazandırabilir.
Marcus "Neredeyse her gözlemcinin bölge diplomasisinden umudu kesmiş olduğu bir anda, bu tartışma en azından Arap dünyasının barış sürecini rayına oturtmak için yeniden topluca bir hamle yaptığının kanıtı." diyor.
Dışişleri bakanları düzeyindeki toplantı Arap Birliği'nin talebiyle gerçekleşti.
Örgütün sözcülüğünü üstlenen Bahreynli Bakan Şeyh Halid bin Ahmed el Halife'ye verilen görev özetle, ilk defa Suudi Arabistan tarafından 2002 yılında gündeme getirilen barış planına yeniden can vermek.