IŞİD’e karşı savaşın maliyeti

06 Ekim 2014

IŞİD’e karşı mücadele için oluşturulan uluslar arası ittifak güçlerinin aylık giderinin 1 milyar dolar civarında olduğu bildirildi.

YDH-El Menar televizyonunun haberine göre IŞİD’e karşı kurulan uluslar arası ittifak güçlerinin operasyon masraflarının büyük bölümü Körfez ülkeleri tarafından karşılanıyor.

El-Menar televizyonu, konuyla ilgili haberinde Amerikan Savunma Bakanlığının operasyonların başlamasından önce Suriye ve Irak’ta yapılacak operasyonların günlük maliyetini 7.5 milyon dolar olarak öngördüğünü belirterek ayrıntıların bu rakamın daha da üstünde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Amerika’nın operasyonlarda ileri teknoloji ürünü silahlar kullandığının belirtildiği haberde her Toma Hawk füzesinin 1.5 milyon dolara ve bir F-22 savaş uçağının bir saatlik uçuşunun 68 milyon dolara mal olduğuna dikkat çekildi.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan uzmanlar, operasyon masraflarına ilişkin öngörülen rakamların asgari düzeyi ifade ettiğini belirterek üç yıldan uzun sürebileceği açıklanan bu operasyonlar sonunda kara birliklerinin devreye sokulmasının da ihtimal dahilinde olduğunu vurguladı.

Savaşın bütçesi Körfez’den

Haberde, süresinin uzamasına bağlı olarak masraflarının da artması beklenen bu savaşın bütçesinin temini için Washington’da ABD bütçesinden ayrı olarak bir fon oluşturulduğu belirtildi ve bu fona en büyük desteğin uluslar arası koalisyona katılan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinden geldiği bildirildi.

Sürdürülen savaşı bütçesinin yarısından fazlasının Körfez ülkeleri tarafından karşılandığını belirten uzmanlar, operasyonların kapsamının genişlemesinin ve uzun sürmesinin bu ülkelere ağır bir ekonomik yük yükleyeceğini ifade etti.