Irak'ta Ramazan ayı kanlı başladı

01 Ocak 1970

BBC-Bağdat'ta Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Sadr bölgesinde düzenlenen saldırıda en az 31 kişi

BBC-Bağdat'ta Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Sadr bölgesinde düzenlenen saldırıda en az 31 kişi hayatını kaybetti.

 

Saldırganların bomba yüklü bir otomobili yakıt tankerinin üzerine sürdüğü ve çarpışma sırasında meydana gelen patlama ve çıkan yangında çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.

 

BBC'nin Bağdat'taki muhabiri Ian Pannel, ölenlerin büyük bölümünün yakıt kuyruğunda bekleyen kadınlar olduğunu söylüyor. Amerikalı yetkililer, Ramazan ayı boyunca saldırıların artmasını beklediklerini söylemişlerdi.

 

Saldırı, Irak'ta son haftalarda düzenlenen en kanlı eylem oldu. Patlama sırasında en az 20 kişinin de yaralandığı bildirildi. Sünni Araplar oruç tutmaya cumartesi günü başladı. Şii Araplar içinse Ramazan ayı pazar günü başlıyor.

 

Irak'ta son bir kaç yılda şiddet olaylarında Ramazan ayında artış gözleniyor. Birleşmiş Milletler Irak'ta ölüm olaylarında ciddi bir artış yaşandığını duyurdu. Geçen hafta yayımlanan BM raporuna göre, temmuz ayında Irak'ta 3 bin 600 kişi öldü. Bu rakam ağustos ayında ise, 3 binin biraz üzerinde.

 

Bu arada Irak'ta yetkililer, Sünni militan gruplardan Ensar el Sunna'nın liderinin yakalandığını söylüyor. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Muntasir el Ciburi Amerikan ve Irak güçlerinin düzenlediği bir operasyonla Muktadiye bölgesinde yakalandı.