YDH- Kuveyt’te yayımlanan er-Rey gazetesi, Avrupalı diplomatik kaynaklardan naklen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyaretinde ele alınan konulara ilişkin basında yer almayan farklı bir ayrıntıya yer verdi.
Habere göre Avrupalı diplomatik kaynaklar, ABD basınında Ankara ile Washington’un IŞİD karşıtı koalisyon konusundaki görüşlerinin birbirine yaklaştığına dair haberlere rağmen gerçeğin çok farklı olduğunu söyledi.
Er-Rey’e konuşan Avrupalı diplomatik kaynaklar, Amerikalıların Türk muhataplarına İran’ın onayı olmadan Suriye’de tampon bölge kurulmasına karşı olduklarını söylediğini nakletti.
Biden’in önerisi ve Ankara’nın şartı
Avrupalı diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden 10 gün kadar önce ziyaret ettiği Türkiye’yi IŞİD karşıtı koalisyona katılmaya teşvik etti. “terörizm herkesi yutacak, kimseye acımayacak, uluslar arası koalisyon çabasına katılmak Türkiye’nin de yararına” dedi. Türk yetkililer, ise bu koalisyona katılmaya hazır olduklarını; ancak bunun için Suriye yönetiminin kaybettiği yerleri kolayca geri almasına yardımcı olunmamasını şart koştular.
Habere göre Türk yetkililer ABD’nin Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturması halinde İncirlik üssünün kullanılmasına izin vereceklerini söylediler, Biden ise bunu “teşvik edici bir öneri” olarak niteledi ve Başkan Obama’ya ileteceğini söyledi.
Diplomatik kaynaklar, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Türk yetkililere, Washington’un mevcut durumda İran’la yapılan nükleer müzakerelerin atmosferini bozacak herhangi bir adımdan kaçındığını belirtti ve “İranlılara nükleer anlaşmadan vazgeçmesi ve bundan dolayı ABD’yi suçlaması için bahane vermeyelim” dediğini aktardı.
Habere göre Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye yönetimi ile de mücadele edilmesi ve Suriye ordusuna ait mevzilerin de hedef alınması gerektiğine ilişkin sözlerine itiraz etti ve İran’ın da IŞİD’le mücadele ederek dolaylı bir şekilde uluslar arası koalisyonun görevini kolaylaştırdığını vurguladı.
ABD’nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’le dolaylı bir anlaşma halinde olduğunu öne süren Avrupalı diplomatik kaynaklar, Tahran aracılığı ile sağlanan bu anlaşma çerçevesinde Suriye radarlarının ve hava savunma sistemlerinin koalisyon uçaklarına müdahale etmediğini söyledi.
İran’dan isteyecek olsaydık size söylemezdik
Biden ile Erdoğan arasında gergin bir tartışmanın geçtiğini belirten Avrupalı kaynaklar, Amerikalı misafirlerin Türk yetkililerden Suriye’de tampon bölge oluşturulması için (kendileriyle İranlılar arasında) arabuluculuk yapmasını istedi; ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer uçuşa yasak bölgeyi İranlılardan isteyecek olsaydık bunu sizinle konuşmazdık” dediğini nakletti.
Joe Biden ile Türk yetkililer arasındaki görüşmenin gergin geçtiğini belirten er-Rey gazetesi, Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleyi kolaylaştırma sözü verdiğini; ancak Amerikalıların Suriye yönetimi ile çatışarak İran’ı kızdırmaktan sakınma konusunda kararlı davrandığı yorumunu yaptı.
Biden’in ziyaretinden birkaç gün sonra ise Erdoğan’ın Batı’yı bölgede altın, petrol ve ucuz iş gücü peşinde olmakla suçladığına dikkat çekti.