ABD’nin Irak anketinin çarpıcı sonuçları

01 Ocak 1970

SAAF-ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’ta yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasına verilen cevaplar,

SAAF-ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’ta yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasına verilen cevaplar, Irak halkının yüzde 65’inin ülkedeki çok uluslu gücün derhal ülkeyi terk etmesini istediğini ortaya koydu.

 

Washington Post gazetesinin haberine göre Irak’ta yapılan ankette yöneltilen “çok uluslu gücün Irak’tan çekilmesi Irak’taki güvenlik durumunu daha mı kötüleştirir yoksa Irak’ın daha güvenli bir hal almasını mı sağlar” şeklindeki soruya Bağdat’taki katılımcıların dörtte üçü ABD askerlerinin ve çok uluslu gücün çekilmesi halinde Irak’ın çok daha güvenli bir yer olacağını söylediği bildiriliyor.

Ankete katılanların yüzde 65’i de ülkedeki yabancı güçlerin derhal Irak’ı terk etmesini istiyor.

 

Mariland Üniversitesi Uluslar arası Politik Eğilimler Programı tarafından yapılan ve bugün yayımlanan daha yeni bir ankete göre ise Iraklıların yüzde 71’i Irak hükümetinden yabancı güçlerin bir yıl içerisinde ülkeyi terk etmesini sağlamasını istiyor.

 

Ankete katılanların yüzde 77’si ABD’nin Irak’ta askeri bir üs isteyeceğine inanırken, ABD ordusuna mensup bir yetkili, ABD’nin gelecek yılın baharına kadar Irak’taki asker sayısını azaltmasının çok uzak bir ihtimal olduğunu belirtti.

 

ABD’de temaslarda bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ise çok uluslu gücün varlığının komşu ülkelerin tehdidi karşısında caydırıcılık sağlamasından ötürü, yabancı güçlerin uzun bir müddet daha Irak’ta kalması gerektiğini söyledi.